Licente de nota 10 , cumparate de pe Internet sau la comanda

Magazin Salajean 12 iunie 2009 0

Licente de  nota 10 , cumparate de pe Internet sau la comanda

Magazinele online care comercializeaza lucrari de licenta au, in ultimii ani, o concurenta din ce in ce mai puternica. Si asta pentru ca tot mai multi studenti prefera, fie din comoditate, fie pentru ca au lasat scoala pe planul doi, sa acceseze astfel de site-uri unde pot gasi zeci de oferte pentru lucrarile de diploma. In plus, studentii mai au la indemana si alte surse de unde sa-si cumpere lucrarile de diploma sau, pur si simplu, sa le faca la comanda. Pentru a combate insa acest fenomen de copy-paste, majoritatea cadrelor universitare si-au luat unele masuri preventive.

Intre 100 si 250 de lei pe lucrare

O solutie pentru cei intarziati cu lucrarea de licenta sau pentru cei care au uitat de scoala, o reprezinta site-urile de profil, care pun la dispozitia doritorilor o gama variata de teze numai bune de downloadat sau cumparat, sortate dupa discipline si ale caror preturi variaza intre 100 si 250 de lei, in functie de volumul lucrarii. Site-urile de acest gen contin, pe langa cataloagele materiilor abordate, si scurte descrieri – din perspectiva experientei si performantelor – ale echipelor care realizeaza lucrarile, cu scopul de a spori increderea eventualilor amatori. Scopul declarat al acestor site-uri este asigurarea unei note maxime pentru cei care doresc sa contracteze serviciile puse la dispozitie. Astfel, studentii au acces, cu numai un simplu click, la un numar impresionant de lucrari gata redactate, ce vizeaza specializari precum Fizica, Chimie, Drept, Litere, Finante, Contabilitate, Biologie, Electronica, Istorie, Medicina, Sociologie, Filosofie si multe altele. Comenzile se fac direct pe site, trimitand datele de contact la adresele de e-mail afisate, sau prin telefon, fax si chiar SMS. In unele cazuri, aceste site-uri vin si cu oferte promotionale si discount-uri pentru a-si atrage clientii.

… sau mai scump, la comanda

Si studentii ale caror teme de licenta sunt cerute la obiect, de catre profesori, pot sa-si cumpere lucrarile, de fapt, sa le faca la comanda. Cei care se ocupa cu o astfel de afacere garanteaza in primul rand calitatea tehnoredactarii si a elementelor care tin de layout-ul lucrarii (paginatia, realizarea, impreuna cu solicitantul, a unui cuprins, asezarea in pagina dupa standardele cerute de facultati), si mai putin aspectele care tin de continut, unde este nevoie de o minima contributie din partea studentului care contracteaza acest tip de serviciu. Studentul trebuie doar sa puna la dispozitie titlul, cuprinsul lucrarii, structura temei pe care o abordeaza si cateva indicatii pretioase venite din partea profesorului. Unul dintre studentii care a absolvit anul trecut, dar care nu si-a sustinut inca licenta, ne-a spus ca a apelat la aceste persoane. Nu mai am timp sa-mi fac lucrarea de licenta, pentru ca m-am angajat. Nu ca ar fi o scuza, dar nu mai am rabdare sa studiez si sa stau in fata computerului sa scriu pagini intregi. Am ales astfel sa apelez la o persoana care face lucrari de diploma la comanda. Din pacate, n-am reusit sa sustin licenta in iarna, si asta pentru ca persoana in cauza mi-a cerut banii in avans. I-am spus ca nu am incredere sa-i platesc inainte, asa ca a refuzat targul. Acum, o sa incerc din nou, si, neavand alta solutie sa sustin licenta, de fapt, s-o cumpar, ii voi da banii inainte, ne-a spus Gelu S. Exista si absolventi care vand lucrari de licenta gata realizate, atunci cand se intampla ca materialele pe care le au deja sa corespunda cerintelor solicitantului, sau accepta sa le lucreze integral in urma unor comenzi particulare, acestea din urma presupunand un volum mult mai mare de munca si fiind, implicit, de doua ori mai scumpe. Pretul unei lucrari compuse si redactate dupa o comanda personalizata este cuprins intre 200 si 300 de euro, prin comparatie cu cele gata scrise si vandute fara modificari studentilor, care costa cel mult 250 de lei.

Ce spun profesorii

Licentele cumparate pot ridica unele probleme studentilor doritori sa se eschiveze de la obligatia de a-si compune singuri lucrarile. Una dintre acestea este riscul de a exista discrepante intre continutul cumparat si cerintele profesorului care coordoneaza lucrarea, desi tema abordata este una corecta. De multe ori, licentele de-a gata au un continut neadecvat din punctul de vedere al programei universitare, in sensul ca trateaza subiecte care au intr-adevar tangenta cu materia studiata, dar care se indeparteaza de cerintele si standardele unei astfel de lucrari.

La Extensia Universitara Zalau a Facultatii de Geografie din cadrul Universitatii Babes-Boliay Cluj-Napoca, absolventii nu prea au sanse sa-si cumpere lucrarea de licenta de pe intenet. Lucrarile copiate de pe diferite site-uri pot fi usor recunoscute cautand capitole din cuprinsul lor pe internet si atunci stiu ca nu sunt scrise de studentii care mi le predau. Inca de anul trecut s-a facut o inventariere cu lucrarile de licenta prezentate de studenti, pentru ultimii cinci ani de activitate. La fel, am indexat si toate lucrarile de doctorat. De asemenea, in fiecare an, le punem la dispozitie doar teme pentru care studentii trebuie sa se documenteze, in lucrare fiind cerute multe date de actualitate, ne-a declarat Ioan Aurel Irimus, prodecan la Extensia Universitara Zalau – Facultatea de Geografie.

La Universitatea Spiru Haret – Centrul teritorial Zalau, absolventii isi obtin licenta doar prin sustinerea unui examen de tip grila. Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii a aporbat trei metode de sustinere a licentei: proba scrisa si sustinerea lucrarii de diploma, proba scrisa (examen de tip grila) sau doar sustinerea lucrarii in fata unei comisii. Dat fiind ca noi nu cerem elevilor sa compuna o lucrare de licenta, ci doar un examen de tip grila, nu mai suntem nevoiti sa monitorizam tentativele stu-dentilor de a trisa, si anume, de a-si cumpara lucrarile, ne-a spus Florian Tuduce, directorul Centrului din Zalau.

In consecinta, profesorii depisteaza deseori acest gen de lucrari chiar inainte ca ele sa ajunga in fata Comisiei de Licenta, studentii fiind obligati sa refaca tezele sau, daca totusi au ajuns cu licenta cumparata la momentul sustinerii orale, pot risca sa piarda examenul, odata descoperiti. In general, exista o colaborare stransa intre student si profesor, care, pe baza feedback-ului primit in perioada cursurilor, poate depista daca, intr-adevar, lucrarea a fost compusa de cel care o si semneaza.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »