Lenea, în pericol! Refuzul de a munci ar putea bloca acordarea venitului minim garantat

Un record nedorit, înregistrat de judeţul nostru, este cel privind numărul de asistaţi social prin venitul minim garantat. Sălajul ocupă primul loc în regiune la numărul celor care primesc acest ajutor. Venitul minim garantat reprezintă un ajutor social plătit de stat celor care trăiesc în condiții precare, de sărăcie, din motive care țin, pe de o parte, atât de ei, prin nemuncă, cât și din alte motive obiectie şi justificate prin acte doveditoare (situaţii sociale, familiale, medicale etc). Cei mai mulți beneficiari ai venitului minim garantat sunt în județele Teleorman, Buzău, Mehedinți, Vaslui și Dolj potrivit Ministerului Muncii. Județul Sălaj nu face nici el cinste, ținând cont de faptul că este județul cu cel mai mare număr de asistați social din Transilvania şi Crişana.

O bună parte dintre cei care primesc acest ajutor, este, fireşte, îndreptăţită să primească sprijinul financiar. Însă, aşa cum ştim şi cum putem observa şi în Zalău ori în alte localităţi sălăjene, există mulţi cetăţeni, chiar tineri aflaţi în deplină putere de muncă, care refuză sistematic să muncească şi intind mâna lunar, fără pic de ruşine, pentru a primi sume de bani pe care le consideră pe deplin cuvenite. Aceste ajutoare sunt suportate, evident, tot de cetăţeni, însă, pentru acest ajutor, mulţi dintre beneficiari nu mişcă niciun deget. Dacă autorităţile îndrăznesc să le bată la uşă acestora, începe avalanşa de motive şi minciuni: sunt invocate o migrenele, o gripă ori un picior luxat sau o stare subită de ameţeală. Sunt aduse, de asemenea, la cunoştinţa autorităţilor, stările de leşin, “fezoane şi cardiece”, tulburările de vedere, lipsa de calciu, pusee de tensiune arterială sau o “stare generală de rău”. Toate aceste justificări, de cele mai multe ori mincinoase, care au ajuns să sfideze atât autorităţile cât mai ale pe noi, prin tocarea nejustificată a banului public, vor deveni istorie în palmaresul celor care s-au împrietenit la cataramă cu lenea, printr-un proiect care va schimba regulile după care acest venit minim garantat va fi acordat pe viitor.

Peste 3.300 de sălăjeni beneficiază în prezent de venitul minim garantat

La noi în județ, beneficiari ai venitului minim garantat sunt aproximativ 3.340 de cetățeni, adică 1,35 la sută din populația județului (247.500), iar suma medie primită este de 345 de lei lunar, de persoană. Acest procent este cel mai mare dintre toate județele din Transilvania, Banat și Crișana. Procentele în județele învecinate sunt: 1,14 Satu Mare, 1,02 Maramureș, 0,95 Bihor, 0,50 Cluj, 0,80 Bistrița Năsăud, 1,27 Alba, 0,61 Arad. Cei mai multi beneficiari plătiți sunt din județul Dolj (peste 15.500 de beneficiari). Pentru comparație, trebuie știut faptul că municipiul București are doar 280 de asistați care primesc acest tip de venit. 

Autoritățile pregătesc însă modificări substanțiale, una dintre ele fiind aceea că cei care refuză să muncească în condiţiile în care sunt apţi de muncă, nu vor mai primi aceşti bani.  Iniţiatorii proiectului spun că în  România ne confruntăm cu o situaţie paradoxală: avem nevoie de forţă de muncă, dar mulţi dintre cei apţi de muncă stau cu mâna întinsă, aşteptând lună de lună ajutorul social oferit de stat sub forma venitului minim garantat afirmă iniţiatorii unui proiect prin care lenea va fi sancţionată în viitorul apropiat, prin sistarea acestui sprijin financiar. În proiect se menţionează că, potrivit legii în vigoare, ”persoanele apte de muncă, care nu realizează venituri din salarii sau din alte activităţi, se iau în considerare la stabilirea numărului membrilor de familie pentru determinarea nivelului de venit pe familie numai dacă fac dovada faptului că sunt în evidenţa agenţiei teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă, pentru încadrare în muncă şi nu au refuzat un loc de muncă ori participarea la serviciile pentru stimularea ocupării forţei de muncă şi de formare profesională oferite de aceste agenţii”. Actuala legislaţie dă dreptul acestor persoane să refuze de trei ori ocuparea unui loc de muncă.

Practica demonstrează, inclusiv în judeţul nostru, că nu sunt puţini cei care primesc venit minim garantat sub formă de ajutor social refuzând sistematic să muncească, preferând să stea acasă pe banii statului. Proiectul de lege, iniţiat de un deputat liberal, vine în sprijinul autorităţilor locale şi al agenţilor economici care au nevoie de forţă de muncă, fiind depus în acest sens la Camera Deputaţilor.

Acest proiect ar putea modifica alineatul 7 al articolului 15 din Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, în sensul ca persoanele apte de muncă nu vor mai putea refuza locul de muncă oferit, refuzul acestuia ducând la încetarea ajutorului social sub formă de venit minim garantat. Propunerea se bazează pe datele statistice oferite de Ministerul Muncii. Conform acestora, la nivelul lunii decembrie existau în România beneficiari de drepturi curente – 55.457 din care beneficiari suspendaţi la sfârşit de lună – 2.643. Pentru luna aprilie 2017, statistica ne arată că avem ca număr de beneficiari de drepturi curente de 243.006, iar beneficiari suspendaţi la sfârşit de lună – 17.712. Tot datele statistice ne arată că în România sunt circa 25.000 de persoane care beneficiază de ajutor social de peste 10 ani.

2 Thoughts to “Lenea, în pericol! Refuzul de a munci ar putea bloca acordarea venitului minim garantat”

  1. roman

    Lucrurile astea trebuiau sa se intample de mult

  2. Tăunu

    Decât să lucre pe un salariu de tri căcaţi dat de patronul român, mai bine stau acasă !

Leave a Comment