Legume ieftine, din abundenta, in Piata Zalaului

Magazin Salajean 7 septembrie 2011 0

Legume ieftine, din abundenta, in Piata Zalaului

Cum era si firesc, cele mai multe drumuri pe care le fac gospodinele acum, la inceput de toamna, sunt spre piata, majoritatea fiind grabite sa-si umple rafturile camarilor cu tot felul de bunatati (bulion, zacusca, dulceturi). La ora actuala, Piata agroalimentara din Zalau abunda de fructe si legume si raspunde interesului gospodinelor cu tot felul de oferte tentante.

Legumele din Piata agroalimentara din centrul Zalaului, care au preturile cele mai scazute sunt vinetele si rosiile. Acestea au preturi mici atat fata de alte legume de sezon, cat si comparativ cu preturile de vanzare din toamna trecuta. In 2010, gospodinele din Zalau abia isi permiteau sa cumpere rosiile, avand preturi intre 3 si 7 lei pe kilogram, iar vinetele, cu 3 sau 4 lei pe kilogram, valori la care foarte multe din zalauance nu si-au permis sa prajeasca vinete si sa le puna la congelator pentru iarna si nici sa fiarba bulion. La ora actuala, insa, pretul rosiilor este deosebit de atractiv, un leu pentru un kilogram, iar vinetele se gasesc la 1,3 sau 1,5 lei pe kilogram. Valorile foarte scazute de comercializare ale acestora au fost justificate de directorul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Salaj, Ioan Bujita, prin abundenta determinata de timpul favorabil de producere.

Anul acesta s-au inregistrat productii foarte mari si la rosii si la vinete la cultivatorii salajeni, ceea ce a favorizat abundenta pe piata si, implicit, diminuarea pretului de vanzare si reducerea importului. Productiile autohtone ridicate, comparativ cu cele din anii trecuti, au la baza perioada propice: nu a plouat, nu s-a generat mana si nu a fost nevoie sa se aplice tratamentele chimice. Rosii se vor mai gasi in gradini si pe piata locala, aproximativ, inca doua saptamani, iar vinete, inca o luna, a aratat directorul DADR Salaj.

Cartofi ieftini, dar… scumpi

Ieri, in Piata agroalimentara din Zalau, ardeii si gogosarii se vindeau la 2,5 lei pe kilogram, ceapa cu 3 lei kilogramul, cartofii cu 0,8 – 2 lei pe kilogram, morcovii cu 3 lei/ kilogram, patrunjelul cu 8-10 lei pentru un kilogram, usturoiul cu 15 lei kilogramul.

In ciuda faptului ca anul 2011 a fost unul foarte bun si pentru productia de ardei, acesta este destul de scump pe piata pentru ca ceea ce se vinde nu este din productia locala. Gogosarii si ardeii din gradinile salajenilor sunt destul de mici, petnru ca nu au beneficiat de apa suficienta (ploi). La cartofi anul acesta in Salaj s-au inregistrat productii foarte bune, ceea ce face ca pretul unui kilogram sa fie de 0,6-0,8 lei pentru un kilogram. Sunt convins, avand in vedere ca Salajul are acum cartofi din abundenta, ca sunt comercianti in piata care au cumparat cartofi de la cei care vand cu 0,6 lei un kilogram, ii sorteaza, ii spala si ii vand la Zalau, cu 2 lei, ceea ce este deranjant, stiind ca si in supermarketurile alimentare cartofii se comercializeaza la jumatatea acestui pret, a afirmat Ioan Bujita.

Interlocutorul nostru nu s-a aratat suprins de valoarea de comercializare a cepei, usturoiului, morcovilor sau patrunjelului, explicand ca sunt produse care nu influenteaza valoarea de pe piata, motiv pentru care pretul de vanzare al acestora este speculat de comercianti. Cultivatorii salajeni de ceapa, asa cum a remarcat Ioan Bujita, nu vin cu marfa la Zalau; cei din Crasna vand marfa la piata din centrul de comuna, iar cei din Pericei sau Varsolt, vand pe marginea drumului. Cu toate ca acestia din urma economisesc atat banii necesari transportului, cat si taxa pentru masa din piata, valoarea de comercializare a legumelor din fata portii nu difera de cea din targ, de la Zalau.

Lebenita si pepene, doar din supermarketuri

Fructele, in acest moment, nu sunt prea ieftine. Merele se vand cu 2 lei kilogramul, strugurii cu 3,5-4 lei pe kilogram, piersicile cu 3,5 lei pentru un kilogram, perele cu 5-6 lei pe kilogram, prunele cu 2,5-3,5 lei pe kilogram, pepenele galben cu 2,5 lei kilogramul si lebenita cu un leu kilogramul.

Paradoxal, desi au fost prune destul de multe, in decurs de o saptamana s-au copt si au cazut, din cauza lipsei de precipitatii. Nu excludem si alte cauze, motiv pentru care am trimis probe la Laboratorul Central Fitosanitar. Vremea piersicilor a trecut, majoritatea celor care sunt pe piata nu sunt autohtone, probabil au fost cumparate din Ungaria, din apropiere de granita cu Romania. In ce priveste lebenita si pepenele, as recomanda salajenilor sa nu le mai consume de la aceasta data, pentru ca marfa care se gaseste aici a fost recoltata de multa vreme, a stat depozitata prin tot felul de piete si pe langa drumuri. Evident, noi nu avem nicio competenta vizavi de autorizarea la vanzare a acestor produse, dar as sugera cetatenilor sa verifice aceste fructe cand le cumpara pentru ca pot fi fermentate, a precizat Ioan Bujita.

Directorul DADR Salaj ii indruma pe salajeni sa-si achizitioneze pepeni si lebenita din supermarketurile alimentare, deoarece acestea sunt pastrate si depozitate in conditii optime.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »