Legea pensiilor a fost adoptata

Magazin Salajean 17 septembrie 2010 0

Legea pensiilor a fost adoptataProiectul legii pensiilor a fost adoptat, miercuri, de Camera Deputatilor, cu 170 voturi pentru, doua impotriva si trei abtineri, in absenta reperezentantilor PSD si PNL, dupa o dezbatere maraton in care parlamentarii care sustin Guvernul au reusit sa isi impuna amendamentele dorite.

Dezbaterile in plenul Camerei au durat circa 10 ore, timp in care deputatii au luat si doua pauze de consultari.

Discutiile asupra legii au fost marcate de controverse intre reprezentantii puterii si cei ai opozitiei, un moment semnificativ fiind cel in care deputatii s-au pronuntat asupra varstei standard de pensionare.

Dupa ce au votat de trei ori asupra aceluiasi amendament, deputatii au adoptat varianta initiala aprobata de Senat, potrivit careia varsta de pensionare va fi atat pentru femei, cat si pentru barbati de 65 de ani. Ei au respins astfel propunerea Comisiei de munca, potrivit careia varsta de pensionare pentru femei urma sa fie de 63 de ani.

Discutiile pe tema punctului de pensie au generat, de asemenea, dezbateri aprinse. PSD a parasit sala inaintea votului, cerand majorarea punctului de pensie la 45 la suta din salariul mediu brut lunar. Este limpede pentru toata lumea care este importanta unei astfel de legi si, mai ales, care sunt implicatiile ei in viata de zi cu zi a romanilor, a spus, ieri, deputatul PSD Salaj, Iuliu Nosa. Acesta a facut cunoscut ca dezbaterile pe marginea Proiectului de lege a pensiilor, la nivelul Comisiei de munca, au demarat la finele primei sesiuni parlamentare: Acolo au fost facute o serie de amendamente, care au fost acceptate la nivelul Comisiei. Aceste amendamente au fost acceptate inclusiv de pedelisti, carora nu le pot spune <>. Din nefericire insa, prin incalcarea toturor regulilor, inclusiv cele de bun simt, cei de la PDL au demonstrat, inca o data (miercuri – n.r.), ca nu sunt decat o adunatura de indivizi care nu au nimic in comun cu Romania si, implicit, cu interesele cetatenilor ei. Sa stabilesti varsta de pensionare, la femei, la 65 de ani, cand speranta de viata a mamelor noastre este care este, nu face decat sa demonstrezi o lipsa totala de responsabilitate si, bineinteles, de bun simt , a declarat Iuliu Nosa.

Deputatii PNL, la randul lor, au parasit sala, dupa votul asupra articolului referitor la punctul de pensie.

Catre finalul dezbaterii, deputatii au ajuns la un larg consens in ceea ce priveste continuarea votului prin ridicare de mana, din cauza problemelor tehnice. Astfel, aceasta propunere a fost aprobata cu 137 de voturi pentru si doar un vot impotriva.

In cursul dezbaterilor, deputatii au mai stabilit integrarea in sistemul unitar de pensii a cadrelor militare in activitate, a politistilor si functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciarelor, din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale. De asemenea, persoanele care realizeaza venituri de natura profesionala, altele decat cele salariale, din drepturi de autor si drepturi conexe sau din contracte ori conventii urmeaza sa fie asigurate obligatoriu, prin efectul legii, in sistemul public de pensii, a decis Camera Deputatilor. In primul rand, trebuie sa pornim de la rata de suportabilitate a sistemului de asigurari sociale din Romania, care este de 31,3 la suta. Pana la 45 la suta, atat cat au propus cei din opozitie, inseamna deficit. Evident, acest deficit trebuia finantat de la bugetul de stat, explica deputatul PDL Salaj, Lucian Bode. Parlamentarul face cunoscut ca, prin adoptarea Proiectului legii pensiilor, se doreste sustenabilitatea sistemului, eliminarea pensiilor nesimtite si a celor speciale, reducerea discrepantelor din sistemul de pensii, precum si simplificarea legislatiei. Vreau sa atrag atentia asupra faptului ca, prin aceasta lege, punctul de pensie urmeaza sa fie indexat, din 2012, prin inflatie, si cu un procent de 50 la suta din cresterea reala a salariului mediu brut pe economie, sustine deputatul salajean.

Cat despre egalizarea varstei de pensionare la femei si barbati, Lucian Bode precizeaza ca acest lucru va avea loc etapizat: Din 2015, si pana in 2030, varsta de pensionare la femei si barbati se va egaliza gradual, in fiecare an cu trei luni.

In ceea ce priveste criticile venite din partea opozitiei, deputatul PDL Salaj se arata deranjat de faptul ca, desi parlamentarii PSD si PNL sustin ca au avut argumente impotriva adoptarii Proiectului legii pensiilor, acestia au dat bir cu fugitii, preferand sa arunce cu noroi in reprezentantii puterii.

Comisia de munca a Camerei Deputatilor a adoptat marti seara raportul la proiectul legii pensiilor. Comisia propunea ca punctul de pensie sa fie 45 la suta din salariul mediu brut pe economie si varsta de pensionare pentru femei sa fie de 63 de ani, iar pentru barbati de 65 de ani.

Legea sistemului unitar de pensii a trecut prin aprobare tacita de Senat, iar Camera Deputatilor este forul decizional. Dupa adoptare, actul normativ urmeaza sa fie transmis presedintelui spre promulgare.

Legea pensiilor, contestata la Curtea Constitutionala

Noua lege a pensiilor, adoptata miercuri de Camera Deputatilor, ca for decizional, va fi contestata, astazi, la Curtea Constitutionala de reprezentantii Partidului Social Democrat.

Reprezentantii PSD spun ca sunt nemultumiti de faptul ca legea prevede cresterea punctului de pensie abia in 2012, ceea ce va duce la scaderea drastica a puterii de cumparare, dar si la inasprirea conditiilor de pensionare anticipata si de invaliditate.

Social-democratii considera ca mai multe prevederi ale acestei legi, printre care cea privind desfiintarea pensiilor ocupationale si includerea in sistemul public de pensii a militarilor, politistilor si magistratilor ar fi neconstitutionale.

PSD sustine ca actuala coalitie de guvernamant este responsabila pentru efectele pe care aceasta lege le va avea, in conditiile in care amendamentele opozitiei, printre care cel privind varsta de pensionare de 63 ani pentru femei si cresterea punctului de pensie au fost respinse in Parlament.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »