Legea malpraxisului se inaspreste

Magazin Salajean 17 decembrie 2007 0

Legea malpraxisului se inaspreste

Dupa cazurile din ultima perioada in care romani din diferite judete i-au acuzat pe medicii care i-au avut in grija in spitale de neglijenta si diagnostice gresite, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a anuntat ca legea privind malpraxisul va fi modificata pana la sfarsitul acestui an.

Ministrul spune ca schimbarile aduse vor face ca legea sa fie mult mai dura si mai exigenta cu medicii in asemenea cazuri. Viitoarele modificari vor trata toate implicatiile unei greseli in timpul actului medical, putand fi evitate, ca urmare, inclusiv situatiile in care tot sistemul sanitar ajunge sa fie acuzat pentru vina unor medici sau asistente. Sa o facem mult mai dura, mult mai exigenta si atunci cand exista cazuri in care, din pacate, sufera pacientii, sa se poata sesiza si directorul de spital, sa se poata sesiza si Autoritatea de Sanatate Publica prin Inspectia Sanitara, sa se poata sesiza ministerul, a spus Eugen Nicolaescu.Potrivit acestuia, scopul final al initiativei este acela de a impune o disciplina mai severa si reguli care sa permita autoritatilor sa nu mai asiste neputincioase la evenimente de acest fel.

Desi Nicolaescu a declarat ca a vorbit deja cu comisia de sanatate despre posibilele modificari care trebuie aduse la lege, secretarul general al Colegiului Medicilor, Vasile Astarastoaie, a opinat ca schimbarile propuse de ministrul sanatatii ar trebui sa fie facute de juristi cu experienta in domeniu, pentru a fi evitate contradictiile dintre noile prevederi si legile Uniunii Europene. Domnul ministru nu are cunostinte juridice, incat nici macar notiunea de malpraxis nu o intelege. Malpraxis este raspunderea civila, si nu raspunderea penala a medicului, a spus presedintele Colegiului Medicilor. Referitor la analiza cazurilor, Vasile Astarastoaie a declat ca Nicolaescu a luat malpraxis-ul de la Colegiul Medicilor, deci raspunderea civila, a lasat Colegiului numai raspunderea disciplinara si a creat niste comisii care nu functioneaza.

Ce spune tara?

In teritoriu, insa, autoritatile in domeniu sustin ca, in primul rand, medicilor ar trebui sa li se asigure un confort material astfel incat acestia sa-si poata lasa grijile financiare acasa si sa se concentreze asupra cazurilor pe care le trateaza. In cazul in care se ajunge, totusi, la malpraxis, atunci ar trebui simplificata metodologia de aplicare a legislatiei, astfel ca oamenii sa stie exact ce traseu au de urmat pentru a primi sumele de bani care se dau drept despagubire in situatii de acest gen.

Astfel, Dana Pop, directorul Autoritatii de Sanatate Publica (ASP) Salaj, ne-a declarat ca este de acord cu inasprirea legii malpraxisului, avand in vedere ca autoritatile sanitare au obligatia sa verifice calitatea actului medical. Pe de alta parte, a subliniat directorul ASP Salaj, ar trebui ca medicii si personalul sanitar sa fie platiti corespunzator, sa le fie asigurat un confort material care sa le permita sa vina la munca lasandu-si grijile acasa. Astfel, s-ar putea concentra asupra cazurilor pe care le au sub observatie, iar greselile ar putea fi evitate. Tot directorul ASP Salaj a spus ca salarizarea necorespunzatoare din sistemul sanitar ii face pe medici si pe cadrele sanitare sa paraseasca unitatile spitalicesti din tara si sa accepte munca in strainatate, unde salariile sunt considerabil mai mari.

In ceea ce priveste o schimbare a legii malpraxisului vizavi de metodologia de aplicare, presedintele Colegiului Medicilor Salaj, Liviu Oroianu, ne-a declarat ca ar trebui facuta o simplificare. Legea, in forma actuala, nu a intrat inca in procedura judiciara, astfel ca ar trebui reglementat acest aspect. Mai exact, potrivit presedintelui Consiliului Medicilor Salaj, odata ce a castigat in instanta un caz de malpraxis, un pacient ar trebui sa stie exact de unde i se plateste despagubirea materiala – de la societatea de asigurari la care este asigurat medicul ce a comis greseala sau daca, pentru despagubire, pacientul mai trebuie sa ajunga inca o data cu cazul in instanta. Un alt punct care ar trebui lamurit in legea malpraxisului priveste procentul de despagubire (suma) acordata in functie de gravitatea cazului. In prezent nimeni nu stie cu cat la suta din cuantumul pentru care este asigurat medicul ar trebui despagubit un pacient pentru sechelele cu care a ramas in urma tratamentului si nici macar cine trebuie sa decida acest procentaj.

Fara malpraxis in Salaj

In Salaj, de cazurile de malpraxis si sesizarile in acest sens se ocupa Comisia de monitorizare si competenta profesionala pentru cazurile de malpraxis. Aceasta a fost infiintata, la nivel de ASP Salaj, in 2006, in baza Ordonantei 1343/noiembrie 2006. Comisia respectiva este este formata din cate doi reprezentanti ai ASP Salaj, ai Colegiului Medicilor Salaj, ai Colegiului Judetean al Medicilor Dentisti Salaj, ai Colegiului Judetean al Farmacistilor Salaj, ai Ordinului Judetean al Asistentelor si al Moaselor din Romania, la care se adauga un reprezentant medico-legal. De cand a fost infiintata, Comisia nu a primit nici o sesizare de malpraxis din partea salajenilor. De altfel, potrivit lui Liviu Oroianu, nu au existat cazuri de malpraxis pana acum in judet, Salajul confruntandu-se doar cu cateva situatii de culpa medicala, cand medicul are raspundere juridica, nu penala. Medicii care au fost implicati in aceste cazuri au fost penalizati judiciar, iar intr-unul din cazuri a fost aplicata si o amenda, a spus Liviu Oroianu.

Vina – ascunsa sub pres

Un sondaj realizat in luna noiembrie la cererea Colegiului Medicilor Iasi arata ca peste o treime din cadrele medicale ar prefera sa isi ascunda greselile medicale comise, considerand ca aceasta miscare este mai usoara decat recunoasterea vinovatiei si asumarea faptei comise. Acelasi studiu releva ca, din zece pacienti, patru considera ca medicii care se fac vinovati de malpraxis ar trebui sa ii despagubeasca pe pacienti din propriul lor buzunar.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »