Lege unica a exproprierilor pana la sfarsitul anului

Magazin Salajean 19 octombrie 2006 0

Lege unica a exproprierilor pana la sfarsitul anuluiPana atunci, din cauza amanarii exproprierilor, Zalaul risca sa piarda finantarea pentru soseaua ocolitoare

Autoritatile vor unifica legislatia exproprierilor pentru a grabi termenele de executie a unor proiecte cu finantare europeana sau de la bugetul de stat intarziate de procedurile dificile, a declarat, pentru Rompres, Eugen Teodorovici, director general in cadrul Autoritatii de Management pentru Infrastructura din Ministerul Finantelor Publice. In cadrul unui grup de lucru coordonat de Ministerul Finantelor lucram la un proiect de lege pentru unificarea legislatiei in domeniul exproprierilor, care pana acum era diferita de exemplu in cazul sectorului feroviar in comparatie cu cel rutier. Pana la sfarsitul anului speram sa finalizam acest act normativ, a spus Teodorovici, cu ocazia unui forum organizat la Ministerul Transporturilor.

Primarul Zalaului, Radu Capilnasiu, ne-a declarat ca modificarea legislatiei este necesara, pentru ca actualul cadru ingreuneaza destul de mult procesul exproprierii, existand riscul nerespectarii unor termene prevazute in proiecte (mai ales in cele cu finantare nerambursabila) sau chiar de pierdere a finantarii. Un asemenea caz este cel cunoscut al soselei ocolitoare (soselei de centura) din municipiul Zalau, un proiect in valoare de 10 milioane de euro, 7 milioane urmand sa fie primite din fonduri ale UE, restul constituind contributia locala. Un proiect care s-a impotmolit tocmai din cauza exproprierilor. In 20 octombrie va avea loc o noua infatisare la Tribunalul Salaj, in care, teoretic, soarta exproprierilor pentru cele 103 proprietati peste care va trece soseaua de centura ar trebui lamurita. In lipsa finalizarii acestui proces, semnarea Memorandumului de finantare a proiectului cu Uniunea Europeana sta sub semnul intrebarii. Semnarea ar urma sa aiba loc cel tarziu in cursul lunii noiembrie a.c. Daca, intre timp, Primaria Zalau va putea demonstra ca este proprietarul terenurilor peste care va trece soseaua de centura.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »