Lege, nu tocmeala: Institutiile publice din Salaj trebuie sa aiba sistem de control managerial intern

Magazin Salajean 30 august 2010 0

Lege, nu tocmeala: Institutiile publice din Salaj trebuie sa aiba sistem de control managerial intern

Sefii deconcentratelor din judet s-au intalnit vineri, la Institutia Prefectului Salaj, cu reprezentantii Institutului de Management Public (IMP), pentru a fi instruiti cu privire la obligativitatea implementarii Sistemului de Control Managerial Intern (SCMI) in cadrul institutiilor publice.

Dupa cum sustine Aurelian Ghita, presedintele IMP, institutiile ignora importanta implementarii acestui sistem, cu sau fara cunoasterea consecintelor care decurg din nerespectarea acestor norme legislative imperative. Spre exemplu, Consiliul Europei poate suspenda platile catre autoritatile nationale, atat in cazul proiectelor deja finantate (returnarea fondurilor acordate), in curs de derulare (sistarea fondurilor) sau viitoare (stand-by), dupa cum s-a intamplat in cazul Regatului Unit al Marii Britanii, pentru suma de 1,7 miliarde de euro, a precizat oficialul IMP. Potrivit spuselor sale, la nivel national, conform proiectului de lege inaintat Parlamentului Romaniei si dezbatut in prezent in cadrul comisiilor parlamentare, neimplementarea SCMI va atrage dupa sine sactiuni severe de natura contraventionala si penala.

De asemenea, legislatia in vigoare stabileste ca documentele emise si operatiunile efectuate de catre o institutie publica fara implementarea unui astfel de sistem sunt nelegale, cu consecinta anularii implicite a tuturor actelor ulterioare lor.

Directorii deconcentratele s-au aratat usor reticenti in ceea ce priveste introducerea unui soft pentru SCMI, motivand ca presupune foarte multa munca suplimentara si bataie de cap. La randul sau, subprefectul judetului Salaj, Onorica Abrudanu, a tinut sa precizeze ca implementarea sistemului nu reprezinta o masura optionala, ci este impusa prin lege. In aceste conditii, Institutia Prefectului Salaj va depune un proiect cu finantare europeana, pentru a obtine banii necesari alinierii la normele in vigoare.

Institutul de Management Public este o organizatie non-profit, infiintata in anul 1994, a carei activitate este focalizata pe cercetarea aplicativa in domeniul managementului public, concretizata in elaborarea de solutii, dezvoltarea de soft-uri/programe si implementarea lor.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »