Lapte praf gratuit – distribuit strict pe criterii medicale

Magazin Salajean 25 martie 2011 0

Lapte praf gratuit – distribuit strict pe criterii medicale

Ca să evite criza de lapte praf gratuit care a caracterizat ultimii patru ani, dar şi pentru a se încadra într-un buget de criză, Ministerul Sănătăţii a decis ca, începând din 2011, cutiile cu surogatul matern să fie distribuite doar bebeluşilor selectaţi în baza unor criterii strict medicale.

În anul 2011, Ministerul Sănătăţii va aloca cinci milioane de lei pentru achiziţia de lapte praf, iar Direcţiile de Sănătate Publică (DSP) vor primi, în perioada următoarea, sumele pentru a demara achiziţiile produsului la nivel local. În acest an, s-a hotărât ca produsul să fie distribuit numai pe criterii medicale, pentru copiii cu vârste cuprinse între 0 şi 12 luni ale căror mame prezintă contraindicaţii ale alăptării (boli grave: TBC pulmonar activ, neoplazii, caşexie, septicemie, boli psihice grave, scleroză în plăci, insuficienţă renală sau cardiacă, diabet zaharat decompensat, tireotoxicoză, mamă infectată cu HIV, tratamente cu citostatice, diazepine, anticoagulante, radioizotopi, eclampsie). În plus, vor beneficia de lapte praf copiii ale căror mame au decedat şi copiii instituţionalizaţi sau daţi în plasament, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al DSP Sălaj, Mihai Cheşeli.

Prescrierea laptelui praf se va face gratuit, ca şi până în prezent, pe reţetă, de către medicul de familie. Potrivit sursei citate, stocul existent în acest moment, în depozitul instituţiei sălăjene, asigură necesarul pentru aproximativ două luni. „În fiecare lună, beneficiază de acest program în jur de 400 de copii sălăjeni, fiecăruia revenindu-i, în baza reţetei prescrise de medicul de familie, şase cutii de lapte praf”, a declarat purtătorul de cuvânt.

La sfârşitul anului 2010, la nivel naţional exista un stoc de 200.000 de kilograme de lapte praf, cantitate suficientă pentru o perioadă medie de cel puţin patru luni. Până la demararea noilor achiziţii, Ministerul Sănătăţii va redistribui cantităţile excedentare de lapte praf de la nivelul unor Direcţii de Sănătate Publică la cele care au epuizat stocurile.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »