Lacăt pe porţi la Centrul de hemodializă HemoVest Zalău

Magazin Salajean 4 mai 2011 0

Lacăt pe porţi la Centrul de hemodializă HemoVest Zalău

După mai puţin de un an şi jumătate de funcţionare, Centrul privat de hemodializă HemoVest Zalău şi-a închis porţile, retrăgându-se din Sălaj, în ciuda investiţiilor făcute în 2008 – 2009 la clădirea pe care a ocupat-o şi care aparţine SC Salvosan Ciobanca SA. Reprezentanţii HemoVest ne-au declarat că decizia este una personală, care ţine de partea administrativă şi că, la ora actuală, nu pot preciza dacă şi când vor reveni pe piaţa serviciilor medicale din Sălaj.

Nici conducerea Direcţiei de Sănătate Publică Sălaj nu ne-a putut oferi o explicaţie pentru care Centrul privat de hemodializă şi-a pus lacăt pe porţi. „Nu ne-au prezentat o motivare a retragerii lor şi nu erau obligaţi să facă acest lucru. Toţi bolnavii care beneficiau de servicii la HemoVest au fost transferaţi pe bază de protocol la celălalt Centru privat de hemodializă care funcţionează în Zalău şi anume Nefromed”, a declarat purtătorul de cuvânt.

SC HemoVest SA Arad şi-a manifestat intenţia de a intra pe piaţa serviciilor medicale din Sălaj în 2008, când a înaintat Ministerului Sănătăţii o adresă în care şi-a exprimat dorinţa de a deschide la Zalău un centru privat de hemodializă. Ministerul Sănătăţii a dat avizul de începere a lucrărilor în aprilie 2009, iar în iunie 2009 o echipă din cadrul Ministerului a evaluat noul centru privat, deschis într-o clădire ce aparţine SC Salvosan Ciobanca SA Zalău, acordându-i punctajul maxim.

SC HemoVest SA Arad a încheiat contract cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Sălaj şi a preluat pentru început, în baza unui protocol semnat cu Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău, zece din cei 69 de asiguraţi care aveau nevoie săptămânală de dializă, pe parcurs fiind efectuate şi alte preluări. În total, s-a ajuns, astfel, la 46 de bolnavi, care au fost transferaţi în acest an la un alt Centru privat de dializă – Nefromed. Managerul acestei unităţi, Ciprian Oţel, ne-a declarat că toate aceste persoane beneficiază de servicii începând cu data de 1 martie, SC Nefromed SJ SRL Cluj Napoca funcţionând în Zalău de la finele anului trecut.

Centrul din cartierul Sărmaş are o capacitate de 80 de locuri, asigurând servicii de dializă, dializă peritoneală şi consultaţii de nefrologie. Aparatura de ultimă generaţie permite, deasemenea, tratamente de hemo-diafiltrare online. Pacienţilor Nefromed le este asigurat transportul şi tratamentul medical gratuit, întrucât plata serviciilor este suportată de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate prin Programul Naţional de prevenţie în patologia nefrologică şi dializă.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »