Lacăt pe judecătoriile Şimleu Silvaniei şi Jibou?

Magazin Salajean 13 aprilie 2011 0

Lacăt pe judecătoriile Şimleu Silvaniei şi Jibou?

Două judecătorii din Sălaj – cea din Şimleu Silvaniei şi Jibou – ar fi posibil să nu mai poată funcţiona după intrarea în vigoare a noilor Coduri – Civil, Penal, Procedură Civila şi Procedura Penală – din cauza lipsei de personal, a declarat preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Horaţius Dumbravă, luni, la bilanţul pe 2010 al Curţii de Apel Cluj.

Potrivit lui Horaţius Dumbravă, în aceeaşi situaţie ca şi judecătoriile din Sălaj mai sunt alte patru: din Şomcuta Mare, Târgu Lăpuş, Dragomireşti şi Huedin, toate cele şase instanţe riscând să nu mai poată funcţiona din cauza numărului redus de judecători.

Preşedintele Tribunalului Sălaj, Petronela Năsăudean, ne-a declarat că, într-adevăr, instanţele din Sălaj se confruntă cu deficit de personal, dar a spus că ele trebuie păstrate în funcţiune pentru că populaţia are nevoie de ele. „Eu am participat la şedinţa de bilanţ, dar nu s-a discutat un asemenea aspect şi nici nu am avut o discuţie oficială referitoare la închiderea acestor judecătorii. După ce am găsit cu atâta dificultate personal, acum să le închidem_ Populaţia are nevoie de instanţă. Mai ales la Şimleu Silvaniei, prin tradiţie, locuitorii sunt obişnuiţi să aibă Judecătorie pe plan local. În plus, la Şimleu, volumul de cauze este foarte mare, de aproape 4.000 de dosare. Aici avem trei posturi de judecători ocupate şi doar unul vacant”, ne-a spus preşedintele Tribunalului Sălaj.

Potrivit Petronelei Năsăudean, şi la Jibou populaţia are nevoie de instanţă, aici statisticile indicând cea mai mare creştere a numărului de cauze, în anul 2010. „La Jibou s-a investit într-un sediu de standard european pentru a funcţiona Judecătoria. Cum să o închidem? Curtea Supremă de Magistratură, ca entitate, are în sarcină asigurarea resursei umane, iar dacă dânşii nu pot rezolva acest lucru, este problema lor. Eu cred că populaţia are nevoie de instanţe, iar ele trebuie să funcţioneze în continuare, dar dacă se va decide închiderea lor, noi nu vom putea face nimic”, a declarat Petronela Năsăudean.

Conform dorinţelor Guvernului şi Parlamentului, noile Coduri din justiţie ar trebui să intre în vigoare în toamna anului 2011 sau la începutul anului 2012.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »