Lac de retenţie pentru protecţia zălăuanilor

Magazin Salajean 4 aprilie 2011 0

Lac de retenţie pentru protecţia zălăuanilor

După inundaţiile din vara trecută, când Zalăul a făcut cunoştinţă cu una dintre cele mai grele încercări prin care a trecut vreodată, autorităţile locale şi judeţene au decis să se mobilizeze pentru luarea unor măsuri care să împiedice repetarea situaţiei. La aproape un an de la potopul care a spălat municipiul sălăjean, parlamentarii UDMR sălăjeni au anunţat că sunt pe cale să rezolve problema.

Preşedintele UDMR Sălaj, deputatul Seres Denes, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că Valea Zalăului va fi regularizată, iar cel mai mare oraş din judeţ va avea şi un lac de retenţie funcţional, amenajat ca la carte. „Vom reuşi să rezolvăm problema regularizând Valea Zalăului. Direcţia Generală a Apelor a acceptat proiectul propus de noi. Astfel, va fi decolmatată Valea Zalăului şi vom regulariza şi amenaja un baraj de retenţie în zona actualului poligon”, a declarat Seres Denes.

Necesitatea unui lac de retenţie care să împiedice şuvoaiele formate pe versanţii Meseşului să ajungă în oraş, după ploile torenţiale, a fost foarte bine observată în vara anului trecut, când, după o zi de precipitaţii extrem de abundente, Zalăul a fost inundat. Nivelul apei pe Valea Zalăului a fost unul istoric în noaptea de 22 spre 23 iunie, când pârâul ce străbate oraşul s-a umflat atât de tare, încât a luat pe sus maşini, coşuri de gunoi şi bucăţi întregi de asfalt. La vremea respectivă, vina a fost pusă pe lipsa de fonduri, care a făcut ca în ultimii 20 de ani actualul lac de retenţie al municipiului să nu fie întreţinut corespunzător, ajungându-se la o colmatare de 50 – 60 la sută. Mai exact, lacul creat în 1986-1989 în cadrul unor lucrări ample de atenuare a undelor de viitură pe pârâul Meseş ar trebui să poată reţine 75.000 de metri cubi de apă, dar anul trecut, din cauza colmatărilor, abia a reţinut circa 44.000 de metri cubi de apă.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »