Laboratorul Spitalului Judeţean – cel mai modern din Sălaj

Magazin Salajean 13 aprilie 2011 0

Laboratorul Spitalului Judeţean - cel mai modern din Sălaj

Laboratorul de analize medicale al Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău a fost acreditat conform SR EN ISO 15189/2007, creditare care conferă pacientului siguranţa calităţii actului medical de laborator clinic, începând de la siguranţa recoltării până la certificarea calităţii analizelor, pentru a asigura clinicianului conduita şi decizia terapeutică accelerată.

Şeful laboratorului respectiv, dr. Liliana Pop, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, că siguranţa recoltării înseamnă atât înmânarea de fluturaşi informativi referitor la recoltarea probelor biologice, inclusiv a celor care se recoltează acasă, cât şi prezentarea sterilităţii, sigiliului şi a termenelor de valabilitate a materialelor pentru recoltare. Pacienţii au asigurată confidenţialitatea rezultatelor prin eliberarea buletinelor de analiză sub semnătură de primire numai pacientului sau unei persoane numită de acesta, la recoltare, iar pentru validitatea rezultatelor, şeful de laborator sau înlocuitorul acestuia îşi asumă răspunderea. „Pentru pacienţii internaţi, datorită sistemului informatic integrat care preia informaţiile direct din analizatoare, medicul poate să vadă în secţie, electronic, toate rezultatele pe măsura validării lor de către cadrul superior al compartimentului în care s-au lucrat, până la tipărirea buletinului de analiză”, a declarat dr. Liliana Pop.

Laboratorul respectiv oferă cea mai complexă gamă de analize medicale dintre toate laboratoarele din judeţ, ele fiind executate efectiv în laborator, cu aparatură de înaltă performanţă şi personal specializat: doi medici, zece biologi, chimişti, biochimişti şi 20 de asistenţi medicali de laborator. Una din analizele care poate fi efectuată aici este testul Papanicolau, investigaţie a cărei calitate se certifică prin controlul intern de calitate şi controlul extern cu acelaşi evaluator Labquality Finlanda. Alte investigaţii sunt hemoleucograma completă – automat 21 de parametri, examenul citologic al frotiului sangvin, INR, APPT, ureea serică, acid uric seric, creatinină serică, calciu ionic seric, determinaregrup sanguin RH, determinare grup sanguin ABO, glicemie, trigliceride serice, HDL colesterol, LDL etc.

Acreditarea buclucaşă

Acreditarea ISO a laboratorului de analize este cu atât mai importantă cu cât, anul trecut, ea a fost „mărul discordiei” în Spitalul Judeţean şi Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate. Mai exact, aceasta din urmă a reziliat contractul cu Spitalul Judeţean din cauză că acesta nu a obţinut certificarea respectivă pentru laborator până la 30 iunie, termenul prevăzut în acest sens de contractul-cadru pe 2010. La vremea respectivă, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Sălaj, Ioan Mureşan, a declarat că nu s-a putut respecta termenul limită de 30 iunie din cauză că valoarea investiţiilor necesare obţinerii certificatului respectiv este de 200.000 de lei, iar spitalul nu a avut buget pe primele patru luni din anul trecut.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »