La Zalau prinde contur primul centru pilot pentru boli rare din Romania

Magazin Salajean 10 decembrie 2010 0

La Zalau prinde contur primul centru pilot pentru boli rare din Romania

In Zalau, pe strada Crasnei, peste drum de primarie este mare forfota. Se lucreaza de zor, desi ploaia si frigul isi fac de cap. Aici, pe o suprafata de 1400 de metri patrati a prins contur primul centru pilot pentru boli rare din Romania. Cladirea nici nu mai seamana cu ce a fost inainte, s-a refacut acoperisul, s-au reconditionat peretii, se inlocuiesc geamurile si usile, se recompartimenteaza interiorul, totul pentru ca acest spatiu sa devina un centru de sanatate si terapie.

La ora actuala, lucrarea este realizata in proportie de 70 la suta. Din primavara, mai precis, de la finele lui aprilie 2011, cand se estimeaza finalizarea constructiei, se va deschide un centru de zi (pentru 35 de copii cu probleme intr-o serie), vor functiona aici spatii pentru terapie educationala, kinetoterapie, logopedie, terapie acvatica, sala de masaj pentru managementul greutatii, iar la etaj, dormitoare (pentru parintii copiilor bolnavi), birouri, sali de conferinte. Din februarie 2011, se va organiza si o platforma virtuala, pentru accesarea de informatii referitoare la bolile rare, si se vor derula cursuri autorizate pentru meserii si specializari in domeniul bolilor rare si al managementului acestora.

Initiatorul acestui proiect de talie europeana, Dorica Dan, cea care a infiintat la Zalau, in 2003, Asociatia Prader Willi ne-a spus ca: Centrul de la Zalau se va adresa persoanelor afectate de bolile rare, din intreaga tara. Speram ca astfel vom contribui la cresterea calitatii vietii persoanelor cu aceste dizabilitati, de a oferi acces la diagnostic, tratament de calitate si servicii de reabilitare.

Infiintarea acestui centru (care a beneficiat de sprijinul primariei din urbea de la poalele Mesesului, care a oferit pe zece ani spatiul prin contract de comodat), a facut obiectul unui proiect de parteneriat romano-norvegian. Fondurile necesare, 1,974 milioane de euro se asigura astfel: 1.874.138 de euro reprezinta contributia Guvernului Norvegiei, 80.000 de euro provin de la Ministerul Sanatatii si 8.000 de euro de la Consiliul Judetean Salaj.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »