La Spitalul Judetean: Fondul pentru analize gratuite a fost deja epuizat

Magazin Salajean 4 noiembrie 2009 0

La Spitalul Judetean: Fondul pentru analize gratuite a fost deja epuizat  Cu toate ca suntem abia in primele zile ale lunii, fondurile pe care le are Spitalul Judetean de Urgenta Salaj pentru efectuarea de analize gratuite sunt deja epuizate pentru bolnavii care s-au inscris pe lista de asteptare luna trecuta. Ca urmare, salajenii care primesc in aceste zile trimiteri pentru analize din partea medicilor de familie trebuie sa scoata bani din buzunare pentru costul lor sau sa se inscrie pe lista ce deja a inceput sa fie intocmita pentru luna noiembrie.

Inca din primavara acestui an, salajenii sunt mereu pusi in situatia de a scoate bani din propriile buzunare pentru a plati ba analize, ba medicamente, ba tratamentul complet cand sunt internati. De mai bine de opt luni, din cauza ca plafonul pe care il primeste Spitalul Judetean de Urgenta Salaj, lunar, de la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Salaj, se epuizeaza in primele zile ale lunii, bolnavii sunt plasati direct pe lista de asteptare din luna viitoare. Sau pusi sa plateasca analizele de care au nevoie, daca le doresc in timp real. Acum, fondurile respective au fost epuizate desi suntem abia in primele zile din noiembrie. Purtatorul de cuvant al Spitalului Judetean de Urgenta Salaj, Codruta Puscas, ne-a declarat ca la acest capitol, unitatea spitaliceasca a primit circa 15.000 de lei, dar banii sunt programati pentru realizarea de analize bolnavilor care s-au inscris pe lista inca din luna trecuta. Din acest fond, avem programari la analize pana pe data de 10 noiembrie. Toti sunt persoane care s-au inscris pe lista luna trecuta. O parte din oameni si-au facut deja analizele, alte 70 de persoane fiind programate pentru efectuarea lor pana in data de 10 noiembrie, a declarat purtatorul de cuvant.

Doar cazurile urgente, gravidele si copiii sub 3 ani mai beneficiaza de analize gratuite, restul pacientilor trebuind sa se inscrie pe lista de asteptare. Programarile au ajuns deja la data de 3 decembrie, iar pe lista sunt deja inscrise 30 de persoane, ne-a declarat Codruta Puscas.

Aceasta a spus ca bolnavii isi pot face analize in laboratorul spitalului, in timp real, doar contra cost, varianta fiind de preferat laboratoarelor private, avand in vedere ca Spitalul Judetean practica tarife mai mici.

Cele mai solicitate analize sunt pentru persoanele ce sufera de diabet, pentru anemii, depistarea calciului si a magneziului, glicemiile si hemogramele. De mentionat ca Spitalul Judetean are fonduri suficiente pentru efectuarea analizei de hemoglobina glicozilata pentru bolnavii de diabet, aceasta urmand a se face pe baza trimiterii parafate de medicul specialist.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »