La Sanmihaiu Almasului, Bidoanele de muraturi sunt cosuri de gunoi inedite

Magazin Salajean 20 iunie 2008 0

La Sanmihaiu Almasului, Bidoanele de muraturi sunt cosuri de gunoi inedite

Comuna Sanmihaiu Almasului se poate lauda cu ceva inedit: nu numai ca este prima din Salaj care are cosuri de gunoi stradale, ca la oras, dar acestea sunt improvizate din bidoane de plastic, din cele folosite in mod normal pentru muraturi. Agatate din 50 in 50 de metri, ca nu cumva satenii sa mai arunce vreo hartie sau un pet in santuri, bidoanele albastre atrag in mod cert privirile celor ce trec cu masinile prin sat. Ca serviciul de salubrizare sa fie complet si eficient, de doua ori pe saptamana se ridica si gunoiul din curtile gospodarilor. Desi sunt iesite din tipar, localnicii sunt mandri de noua utilitate a bidoanelor de muraturi si spun ca ideea primarului e dintre cele mai bune.

De grija spatiului verde si dornici sa-i deprinda pe sateni cu serviciul de salubrizare, cei de la primarie si-au dotat serviciul de salubrizare cu ce au avut la indemana. Adica si-au facut cosuri de gunoi din bidoane de muraturi, ieftine si usor de inlocuit, in caz ca vreunui satean ii da prin cap sa le imprumute. Prinse in suporti metalici si ridicate la 40 de centimetri de sol, bidoanele albastre de plastic s-au obisnuit si ele cu noul lor rol: sa colecteze gunoi, in loc de gogonelele pentru iarna.

Localnicii apreciaza ideea si considera ca ii aduce in pas cu normele europene. Acum au si ei cosuri de gunoi intocmai dupa modelul celor de la oras, iar de cand au fost agatate, cei mai multi dintre sateni se feresc sa mai arunce vreo hartie sau vreun pet pe santuri. Sigur ca sunt folosite cosurile de gunoi, este foarte bine ca primaria ne-a facut cosuri. Asa nu se mai arunca gunoi pe santuri, iar satul este curat. Rar se mai intampla ca vreun batran sa isi scoata din buzunar pachetul gol de tigari si sa-l arunce pe jos, ne povesteste Dumitru Chis, unul din localnicii care au iesit pe banca, in fata portii, pentru a mai vedea lumea. Batranul ne mai da o informatie pretioasa: chiar daca unii batrani mai scapa pe jos vreo hartie, ceilalti sateni familiarizati deja cu cosurile de gunoi o ridica si o pun unde ii e locul.

Au si rol educativ

In plus, numeroasele cosuri albastre ce impanzesc satul si pe care oamenii le-au dibuit ca sunt destinate, in mod normal, gogonelelor si castravetilor murati, prind bine si la educarea copiilor in spirit civic si pentru pastrarea unui mediu sanatos si curat. Cand vin de la scoala, copiii pastreaza in buzunar resturile pachetului cu mancare si cand trec pe langa vreun cos, le arunca. Asa se invata sa nu arunce pe jos hartii si mizerii, ne spune lelea Veronica Pop, pe care am gasit-o povestind cu vecina Aurelia pe un pod. Cele doua femei sunt multumite de serviciul de salubrizare gandit de administratia locala, mai ales ca nu mai sunt nevoite sa stranga tot felul de deseuri prin gospodarii. Acum le punem in saci si le scoatem, de doua ori pe saptamana, in fata portii, ca vine tractorul cu o remorca si le duce la groapa de gunoi, spune Aurelia Nut.

Gaurile

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »