La Salatig: Primul centru pentru alcoolici din Salaj

Magazin Salajean 21 decembrie 2009 0

La Salatig: Primul centru pentru alcoolici din SalajPrimul centru din Salaj pentru consilierea alcoolicilor si a altor persoane cu diferite tipuri de dependente, cum ar fi drogurile sau chiar jocurile mecanice este in curs de realizare in localitatea Salatig. Initiativa, ce a fost demarata in urma cu 10 ani, apartine preotului reformat Andrei Sipos, ce slujeste la biserica din localitate.

Lucrarile merg destul de incet, pentru ca nu prea avem bani. Ca o gluma, daca ne intreaba cineva cand va fi gata spunem ca a doua zi dupa ce vor veni banii. Vorbind serios, cladirea centrului, pentru care s-au cheltuit deja 5,5 miliarde de lei vechi, se construieste pe un teren al parohiei reformate. Am mai avea nevoie de circa un miliard de lei, pe care sper sa ii si obtinem anul viitor, a precizat Sipos. Acesta a adaugat faptul ca cei mai multi bani au venit din strainatate, din tari precum Germania, Irlanda sau Olanda.

In centru ar urma sa poata fi adapostite 40 de persoane, cu diferite dependente, in principal persoane ce au probleme cu consumul exagerat de alcool. Este o idee foarte buna, mai ales ca astfel de centre nu prea exista nici in tara. In acest moment, cei mai multi alcoolici ajung la psihiatrie, unde urmeaza cure de dezalcoolizare, dar nu au parte si de consiliere. Din pacate, la noi nu exista nicio asociatie de sprijin pentru astfel de probleme. Prin aparitia unui astfel de centru, cei internati si consiliati acolo ar putea constitui ei o astfel de asociatie. E dovedit faptul ca cei mai buni consilieri provin din randul fostilor alcoolici, precizeaza, pe de alta parte, Valer Merce, coordonator al Centrului de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Salaj. Conform datelor furnizate de Spitalul Judetean de Urgenta Zalau, in acest an, 228 de persoane au fost internate cu afectiuni cauzate de consumul de alcool, dintre care 220 la psihiatrie.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »