La Mirşid: Mascaţii nu bat la uşă de două ori

Magazin Salajean 8 martie 2011 0

La Mirşid: Mascaţii nu bat la uşă de două ori

O familie din localitatea Mirşid s-a trezit, la finele săptămânii trecute, cu mascaţii în locuinţă, într-un raid de percheziţie demn de un film american cu trupele FBI. Timp de mai multe ore, încăperile au fost luate la rând şi întoarse pe dos, întreaga acţiune băgând spaima mai ales în cei doi bunici ai tinerei familii, bunici cu vârste de peste 70 de ani. În timp ce reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Sălaj susţin că percheziţia a fost realizată în baza unei hotărâri judecătoreşti, familia care s-a trezit cu casa răvăşită reclamă faptul că acţiunea nu trebuia făcută la ei, ci la domiciliul unei rude. În plus, oamenii sunt nemulţumiţi că mascaţii le-au ridicat din gospodărie o serie de obiecte care acum stau depozitate pe podeaua Postului de Poliţie Mirşid, „în praf şi la grămadă”.

Week-end-ul trecut nu a fost deloc liniştit pentru soţii Codruţa şi Ioan M., din localitatea Mirşid, care vineri, la ora 10, s-au trezit cu mai multe maşini de poliţie în faţa porţii. Din ele au coborât trupe de mascaţi care au intrat în locuinţa pe care cei doi soţi o împart cu bunicii şi au început să percheziţioneze încăperile. „Au intrat în curte şi în casă şi au început să caute peste tot. Abia ne trezisem. Au luat la rând dulapurile, au scos tot, inclusiv lenjeria din sertare. Ne întrebau mereu << Ce obiecte furate aveţi? Ce obiecte furate aveţi? >>, deşi noi nu ştiam despre ce vorbesc şi le spuneam continuu că nu ştim la ce se referă”, ne-a povestit Codruţa M.

Aceasta a spus că mascaţii le-au prezentat un mandat de percheziţie, dar acoperind parţial actul, astfel încât să nu se vadă întregul text tipărit.

„Au deschis inclusiv cutia de medicamente a soţului, au măsurat geamurile termopan instalate de curând, iar când mi-au răvăşit hainele în dulap, mi-au spus că voi avea timp să fac curat ulterior. A fost un adevărat coşmar, din care mi se părea că nu mă pot trezi”, ne-a declarat femeia.

La fel de supărat de întreaga poveste este şi soţul, Ioan M. Bărbatul ne-a spus că mascaţii au căutat inclusiv în dulapurile dintr-un garaj, unde îşi păstrează ustensile şi echipamente de lucru, multe din aceastea fiind, în final reţinute. La fel, au fost ridicate din gospădărie o cameră foto, un televizor, un fier de călcat şi două plăci de întins părul, un cuptor cu microunde, o drujbă, un aparat de raşchetat, o maşină de tocat carne şi alte obiecte casnice despre care cei doi soţi spun că le-au achiziţionat după căsătorie sau le-au primit cadou la nuntă. „Întreaga percheziţie a durat de la ora 10 la ora 17, timp în care ni se puneau întrebări, fără ca noi să primim vreun răspuns la întrebările noastre. Am aflat ulterior că erau puse şi filtre la ieşirile din sat”, a spus femeia.

La mijloc: obiecte furate

Potrivit acesteia, cei doi soţi au aflat într-un final că, de fapt, mascaţii căutau obiecte şi ustensile pe care fratele tinerei femei le-a achiziţionat la mâna a doua şi care se presupune că ar fi fost furate. „Dar noi nu avem nicio treabă nici cu fratele meu, nici cu obiectele pe care el le-a cumpărat. Pur şi simplu, nu trebuia să se facă o astfel de acţiune la noi, în care să ni se ridice din casă o mulţime de lucruri. Acum sunt depozitate la sediul Postului de Poliţie Mirşid şi nu ştim când le vom primi înapoi”, ne-a spus Codruţa M. Cei doi soţi s-au arătat revoltaţi şi de faptul că bunurile care le-au fost ridicate în urma percheziţiei stau puse la grămadă pe podeaua din holul Postului de Poliţie sus amintit. „Sunt puse în praf, la grămadă. Acolo este inclusiv cuptorul cu microunde. Cum să-l mai folosim acum în bucătărie? Sunt bunurile noastre, pe care am reuşit să le cumpărăm prin munca noastră”, ne-a spus Ioan M.

Familia este indignată şi de faptul că întreaga acţiune a mascaţilor a băgat spaima în cei doi bătrâni care locuiesc sub acelaşi acoperiş şi care sunt bunicii soţiei. „Bunicii au peste 70 de ani, sunt oameni în vârstă. Vă daţi seama că percheziţia i-a speriat în ultimul hal. Şi mama s-a speriat de toate acestea, mama a fost grav bolnavă, acum s-a făcut cât de cât bine, ca să o dea peste cap percheziţia asta”, a spus Codruţa M., precizând că ei nu au nicio legătură cu suspiciunile autorităţilor şi că inclusiv fratele ei a dat o declaraţie în faţa autorităţilor în ceea ce priveşte modul în care a achiziţionat mai multe obiecte despre care se presupune că ar fi fost furate.

Două percheziţii simultan

De fapt, şi la locuinţa fratelui Codruţei M. a fost realizată vineri o percheziţie, ambele acţiuni ale mascaţilor fiind recunoscute de reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (ISJ) Sălaj. Aceştia susţin că totul a fost realizat în baza unor hotărâri judecătoreşti, fiind parte integrantă a unei anchete complexe, ce porneşte de la ideea existenţei unui grup infracţional. „Într-adevăr, în 4 martie, în Mirşid au fost realizate două percheziţii, una care a fost desfăşurată în intervalul orar 10.15 -13.30, iar alta în intervalul orar 10-16.

Percheziţiile au fost efectuate în baza unor hotărâri emise de Judecătoria Zalău. Este vorba de un caz complex, în care se fac cercetări cu privire la existenţa unui grup infracţional organizat. Se încearcă stabilirea şi identificarea membrilor grupului, precum şi a infracţiunilor săvârşite de grupul infracţional, iar în privinţa obiectelor ridicate din Mirşid trebuie întreprinse cercetări, pentru a se vedea dacă ele sunt rezultate sau nu din săvârşirea unor infracţiuni”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISJ Sălaj, Maria Cristea.

Potrivit purtătorului de cuvânt, mai multe informaţii referitoare la cazul din Mirşid vor putea fi cunoscute pe măsura derulării anchetei. În cazul în care între obiectele ridicate spre analiză se vor descoperi unele care provin din acţiuni infracţionale, ele vor fi returnate celor păgubiţi, în timp ce, dacă bunurile vor fi dovedite ca aparţinând familiilor din Mirşid, ele vor fi restituite acestora.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »