La inceput de iarna, Dezastru pe drumurile Salajului

Magazin Salajean 16 decembrie 2010 0

La inceput de iarna, Dezastru pe drumurile Salajului

Strazi inzapezite, trotuare ca niste patinoare si nici urma de utilaje de deszapezire. Asa arata ieri municipiul Zalau, la cateva zile de cand iarna si-a spus cuvantul, ninsorile abundente si frigul acoperind cu un strat de gheata si un altul de zapada intreg orasul. Si pe drumurile judetului, soferii au intampinat greutati in trafic.

Aceeasi placa: prima zapada serioasa ia prin surprindere autoritatile, desi nu recunosc. Astfel ca, in timp ce soferii se chinuie pe strazile municipiului sa tina masina pe carosabilul acoperit de un strat gros de gheata si zapada batatorita, iar trecatorii spera sa nu alunece pe trotuarele devenite adevarate patinoare, autoritatile municipale afirma: vom incerca sa mai intervenim.

Extrem de nemultumiti de starea drumurilor, soferii acuza municipalitatea de lipsa de responsabilitate si vin cu sfaturi pentru ceilalti participanti la trafic. As sfatui toti soferii care au incidente in trafic din cauza drumului, sa evite constatarea amiabila, sa se prezinte la politie si sa insiste ca ofiterul de serviciu sa treaca in procesul verbal, la cauza accidentului, faptul ca drumul era in conditii absolut improprii. Pasul urmator este actionarea in judecata a primariei, pentru stresul provocat (reparatiile masinii sunt facute de asigurari). Dupa vreo cateva procese, garantez ca vezi Consiliul Local, cu domn primar in frunte, curatand strazile. La fel si pentru gropile din carosabil, ne-a spus un sofer care circula pe strazile municipiului.

Un alt conducator auto a amintit despre faptul ca la primele ore ale diminetii drumurile erau acoperite de zapada. Nu am vazut niciun utilaj de deszapezire pe strazi. Tot carosabilul era acoperit de un strat consistent de zapada, inclusiv pe strada Gheorghe Doja si Avram Iancu, care, fiind in panta, sunt extrem de greu de urcat cu masina.

Autoritatile locale se scuza

Chiar si autoritatile locale sustin ca au primit sesizari din partea cetatenilor ca pe anumite strazi din municipiu se circula extrem de greu din cauza zapezii. Este adevarat ca pe strazile din municipiu au fost unele probleme din cauza ninsorilor abundente, chiar daca si pe timp de noapte au actionat utilajele de deszapezire. In plus, am incercat sa evitam sa aruncam pe strazi prea multa sare, amestecata cu nisip, pentru a nu distruge asfaltul.

Vom mai interveni pentru curatirea strazilor, mai ales ca am primit sesizari din partea unor cetateni ca nu se poate circula pe anumite strazi din oras, a declarat primarul municipiului Zalau, Radu Capilnasiu, adaugand ca intr-adevar utilajele actioneaza cu precadere pe bulevardul Mihai Viteazul si pe principalele artere, mai putin pe strazile laturalnice. Potrivit acestuia, pentru aceasta iarna in municipiu, utilajele cu care SC Citadin SRL actioneaza pentru deszapezire sunt trei raspanditoare de material antiderapant, patru autospeciale pentru interventie manuala cu material antiderapant, patru utilaje cu lama, trei pluguri autopurtate si un incarcator frontal IFRON.

Nu este insa niciun motiv de indignare ca strazile din municipiu arata cum arata, din moment ce nici macar trotuarul din fata administratiei locale nu era curatat de zapada.

Nu sunt blocaje in trafic

In replica, directorul Directiei Tehnice din cadrul Consiliului Judetean Salaj, Mircea Ghiurco, ne-a spus ca pe drumul DJ 191D s-a intervenit in fiecare zi, de cand ninge, chiar si in noaptea de marti spre miercuri. S-a actionat intens unde a nins abundent, respectiv, in zona Nusfalau, Valcau, Sig, Fizes. Nu au fost drumuri blocate nicaieri in judet, nici vehicule blocate in trafic. Cat despre masinile care au fost nevoite sa se intoarca din drum de la Fizes, sunt convins ca nu au fost echipate corespunzator, cu cauciucuri de iarna, daca admitem ca altele au putut trece panta, a sustinut Mircea Ghiurco.

De asemenea, directorul Sectiei de Drumuri Nationale Salaj, Mircea Crisan, afirma ca nu au fost probleme in trafic, actionandu-se cu utilajele de deszapezire ori de cate ori este nevoie.

Insa, in ciuda declaratiilor celor doi, soferii ne-au sesizat ca atat drumurile judetene cat si nationale erau acoperite de zapada, circulandu-se extrem de greu pe mai multe tronsoane de drum.

La Sig se circula cu greutate

De doua zile, asa cum ne-au semnalat mai multi cititori din judet, se circula cu mare greutate pe drumul judetean DJ 191 D, Nusfalau-Fizes-Sig. Primarul comunei Sig, Florian Bonte, a confirmat ca drumul nu a fost curatat de administratorul acestui tronson. De sapte zile, de cand a inceput sa ninga, pe drumul de la Nusfalau si cel ce trece prin centrul comunei Sag, drumarii nu au actionat deloc pentru inlaturarea zapezii.

Firma care a castigat licitatia la nivel de judet (drumul fiind in grija Consiliului Judetean) nu a intervenit deloc, de joi si pana acum. Au fost unele probleme, intr-adevar au fost vehicule nevoite sa se intoarca din drum, pentru ca este alunecus, iar panta este foarte mare. In schimb, pe drumul judetean DJ 191 E, dinspre Crasna, spre limita cu judetul Cluj, se circula foarte bine. Aici, actioneaza un operator contractat de Primaria Sig si Primaria Banisor, si suntem foarte multumiti, ne-a declarat prim-edilul de la Sig.

La Nusfalau nu sunt probleme

In administrarea comunei Nusfalau, asa cum am aflat de la primarul Mate Radu, sunt drumurile judetene Nusfalau-Plopis si Nusfalau-Crasna, strazile din localitatile apartinatoare, precum si drumul comunal din Bilghezd. Aici administratia locala a intervenit cu promtitudine, cu utiljalele din dotare si a imprastiat material antiderapant. Prim-edilul a deplans faptul ca drumul spre Boghis nu este curatat, desi este de rangul I, nu s-a aruncat sare si nisip, si nici nu au trecut utilajele cu lama. In schimb, DN 1H, spre Alesd, este ca-n palma, nu ridica probleme participantilor la trafic. Edilii de la Valcau, Plopis si Halmasd, ne-au informat ca nu au avut probleme pe drumurile din administrare, nici chiar la Fagetu, unde, de obicei, iarna, cu greu se putea ajunge.

Se circula greu, in conditii de iarna

Reprezentantii Politiei Salaj afirma ca nu au fost probleme deosebite in trafic, desi s-a circulat in conditii de iarna. Intr-adevar, pe strazile municipiului se circula foarte greu din cauza zapezii cazute pe carosabil, insa nu au fost semnalate blocaje in trafic si nici masini inzapezite. Imbucurator este faptul ca desi ninsoarea a ingreunat mult traficul rutier, nu au avut loc accidente grave de circulatie. Totusi, recomandam conducatorilor auto sa-si echipeze corespunzator autovehiculele pentru iarna, pentru a preveni blocaje ori evenimente cu victime in trafic, ne-a declarat, ieri, purtatorul de cuvant al Inspecto-ratului de Politie Judetean Salaj, Maria Cristea.

In acest context, Politia Rutiera le recomanda conducatorilor de autovehicule ca atunci cand traverseaza zone unde partea carosabila este acoperita cu polei, gheata, zapada batatorita, mazga sau piatra cubica umeda sa manifeste maximum de prudenta. De asemenea, sa circule cu viteza redusa, sa mareasca distanta de siguranta in mers, sa utilizeze luminile de intalnire si sa evite efectuarea manevrelor in trafic – depasiri, treceri de pe o banda pe alta. Soferii sunt rugati sa echipeze automobilul cu pneuri corespunzatoare, sa nu bruscheze comenzile masinii si sa adapteze permanent viteza la conditiile de drum. Autovehiculele de peste 3,5 tone trebuie sa fie dotate cu lanturi sau alte echipamente antiderapante omologate, pe perioadele si pe drumurile stabilite.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »