La fiecare 24 de ore, peste 100 de pacienţi în Urgenţă

Magazin Salajean 22 martie 2011 0

La fiecare 24 de ore, peste 100 de pacienţi în Urgenţă

Personalul medical de la Unitatea de Primire a Urgenţelor din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău face cu greu faţă valului mare de pacienţi care se înghesuie, la fiecare sfârşit de săptămână, la uşile instituţiei. Doar în ultimele trei zile ale săptămânii trecute au solicitat ajutor medical de urgenţă aproape 370 de sălăjeni, în condiţiile în care la UPU lucrează pe tură unul, maxim doi medici de gardă.

În fiecare săptămână, weekend-ul la Unitatea de Primire a Urgenţelor (UPU) din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău se dovedeşte a fi o muncă asiduă pentru personalul medical. Mai precis, peste 100 de pacienţi solicită ajutor în regim de urgenţă la fiecare 24 de ore din intervalul menţionat, în condiţiile în care nici măcar un sfert nu reprezintă cazuri reale de urgenţă.

Potrivit datelor furnizate de purtătorul de cuvânt al unităţii spitaliceşti menţionate, Codruţa Puşcaş, deşi numărul de cazuri tratate este în scădere faţă de aceeaşi perioadă a săptămânii anterioare celei analizate, acesta se menţine la un nivel mult prea ridicat. În perioada 18-20 martie, la UPU au fost tratate 369 de persoane, în scădere faţă de aceeaşi perioadă a săptămânii anterioare cu 53 de cazuri. Chiar şi aşa, numărul de pacienţi este mult prea mare comparativ cu personalul din urgenţe, mai ales în condiţiile în care doar 79 de persoane au reprezentat într-adevăr cazuri reale de urgenţe medicale, a declarat Codruţa Puşcaş.

Conform sursei citate, acest aflux de pacienţi reprezintă o muncă enormă pentru personalul medical, pe tură lucrând unul, maxim doi medici de urgenţă, precum şi pentru cei de pe liniile de gardă.

Aşa se face că, din pricina numărului mare de solicitări, pacienţii sunt nevoiţi să aştepte şi câte două ore până când le vine rândul la consultaţie. La medicul de familie ar fi trebuit să-mi fac programare, programarea fiind abia peste trei zile. Să-mi dea o trimitere la un cardiolog, care pe urmă mă programează peste alte două luni, a spus un pacient. Acest lucru îl confirmă numărul de cazuri de urgenţe medicale false. Mai precis, este vorba despre acei pacienţi care ar trebui să se prezinte medicilor de familie, dar care, din diferite motive, precum lipsa asigurării de sănătate ori programul încărcat al medicului de familie, preferă să aştepte câteva ore pe holul spitalului.

Cele mai frecvente cazuri înregistrate la Unitatea de Primire a Urgenţelor a Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău au fost următoarele: 68 de plăgi, fracturi, traumatisme, entorse, contuzii etc., 26 de cazuri de hipertensiune arterială şi 22 de pacienţi cu gastrită, gastroduodenită, enterocolită sau gastro-enterocolită. De asemenea, au fost tratate trei persoane aflate în stare de ebrietate şi tot atâtea victime ale unor agresiuni.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »