La Drighiu, apa din cisterna

Magazin Salajean 14 decembrie 2011 0

La Drighiu, apa din cisternaSute de locuitori din Drighiu, comuna Halmasd, au ramas fara apa din cauza secetei. Apa este adusa la gospodariile din sat cu cisterna, iar costul acestui serviciu este de cate 100 de lei pentru fiecare transport.

Administratia locala din Halmasd este printre putinele comune din judet care nu au beneficiat de finantarea unui proiect de alimentare cu apa prin masura 322 in cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala. Potrivit primarului din Halmasd, Gavril Puscas, accesarea fondurilor pentru realizarea unui sistem de alimentare cu apa a satelor comunei reprezenta o prioritate pentru autoritati. Centrul de comuna si satul Cerisa sunt alimentate cu apa (care nu este potabila) prin aductiunea de la fostul CAP, iar gospodariile din satul Aleus beneficiaza de apa din izvoarele din Valea Morilor si paraul Racorita. Cea mai vitregita localitate, Drighiu, nu are apa deloc, deoarece Valea Drighiului, singura sursa pentru comunitate, a secat inca din timpul verii.

Acum, celor 450 de sateni li se aduce apa, in functie de solicitari, cu cisterna, din afara satului din Fantana Turii (dintre Drighiu si Aleus). Primarul a apreciat ca saptamanal ar fi nevoie de cate o cisterna de apa pentru fiecare gospodarie, dar efortul financiar este destul de greu de suportat de cei mai multi dintre localnici, deoarece pretul unei cisterne este de un milion de lei vechi. Gavril Puscas este de parere ca situatia se va remedia probabil din primavara anului viitor, cand administratia locala va amplasa o conducta cu lungimea de patru kilometri si cateva pompe pentru a alimenta cele 235 de gospodarii din izvorul de la Fantana Turii.

Inglodati in datorii

Autoritatile locale au datorii la constructori de peste 500.000 de lei, pentru lucrarile realizate in satele comunei. Primarul Gavril Puscas a aratat ca Primaria Halmasd este datoare cu 100.000 de lei pentru lucrarile de la Baza Sportiva din Drighiu. Constructia a demarat anul trecut in cadrul unui proiect depus prin Ordonanta 7 si este finalizata in proportie de 70 la suta. Valoarea totala a proiectului este de 550.000 de lei (fara TVA).

Administratia locala mai are de achitat 200.000 de lei pentru lucrarile de asfaltare a trei kilometri de drum (intre Cerisa si Marca, intre Aleus si Plopis si ulite in Halmasd). Investitia se deruleaza din anul 2008 prin HG 577 si a fost realizata in proportie de 50 la suta. Lucrarile au fost estimate la valoarea totala de un milion de lei, din care s-au primit de la bugetul de stat doar 250.000 de lei.

Si pentru noua constructie a Caminului Cultural din Halmasd primaria este datoare constructorilor, cu 200.000 de lei. Proiectul, care a fost implementat din luna august 2010, in proportie de 90 la suta, se deruleaza cu fonduri de la bugetul local.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »