la cele salbatice, in special in cele 10 zone de risc din judet.

Magazin Salajean 13 martie 2007 0

la cele salbatice, in special in cele 10 zone de risc din judet. Exploatatiile de pasari vor fi controlate de inspectorii DSVSA

Mircea Martin, directorul executiv al Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Salaj, a afirmat recent in cadrul unei conferinte de presa ca, pentru a evita aparitia focarului de gripa aviara, institutia a propus Comandamentului Epizotic Judetean luarea unor masuri suplimentare in acest sens. Astfel ca, s-a dispus suplimentarea numarului de examene clinice si de laborator, atat la pasarile domestice, cat si

In ceea ce priveste comercializarea si transportul puilor, directorul a precizat ca se vor efectua o serie de controale, pentru a verifica modul in care se respecta normele de igiena sanitar-veterinara. Puii se vor putea comercializa in doua situatii si anume: crescatorul cumpara puii doar de la o ferma autorizata, cu toate vaccinurile contra pestei aviare sau din ferma in ferma. Interdictia de a comercializa pasarile in pietele agro-alimentare, oboare de animale si targuri ramane valabila. In cazul in care se va ajunge la comercializarea acestora in locuri nepermise, vom lua masuri severe in acest sens, a mai spus Martin.

DSVSA a mai dispus de o alta masura suplimentara pentru evitarea aparitiei gripei aviare, si anume verificarea exploatatiilor existente la nivelul judetului Salaj, cu privire la respectarea conditiilor de biosecuritate in cadrul acestora.

Un focar de rabie, in satul Garcei

Directorul executiv al DSVSA Salaj, a declarat ca in cursul acestui an, in satul Garcei a aparut un focar de rabie, cauza fiind o vuple turbata care, se pare, a intrat in trei gospodarii ale localnicilor, incercand sa muste mai multe animale. La fata locului s-a deplasat o echipa de medici veterinari, care au dispus de uciderea carnasierelor din gospodariile respective. In acest caz s-a recurs si la instiintarea medicilor pentru a se efectua tratamentele si supravegherea sanitara corespunzatoare si s-au vaccinat toate animalele din sat. Totodata, zona va fi supravegheata timp de o luna, pentru a evita aparitia altor astfel de cazuri.

DSVSA – la puricat de agenti economici

De la inceputul anului si pana in prezent, DSVSA a aplicat un numar de 60 de amenzi contraventionale, valoarea acestora fiind de 138.900 RON. Din totalul amenzilor, 34 au fost platite, respectiv 14.850 RON, restul de 26 fiind in curs de solutionare in instanta.

Tot in aceasta perioada, au fost emise 9 ordonante, din care 5 pentru suspendarea temporara a activitatii si 4 pentru incetarea activitatii. Totodata au fost confiscate 5 kilograme de produse din carne, in cuantum de 142,750 RON si s-au aplicat 6 amenzi in trafic, in valoare de 12.100 RON.

In ceea ce priveste segmentul siguranta alimentelor, directorul DSVSA a spus ca s-au efectuat 224 de controale, iar in urma acestora au fost aplicate 15 amenzi contraventionale in cuantum de 22.000 RON. Totodata s-a emis o suspendare a activitatii la o presa de ulei si au fost date 8 avertismente. Cele opt avertismente sunt contabilizate, iar la urmatorul control se va verifica daca acele probleme sesizate au fost rezolvate. In cazul in care acei agenti economici nu vor intra in legalitate se va ajunge pana la incetarea activitatii definitiv, a conchis Martin.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »