La Cehu si Jibou, cancerul curge prin conducte

Magazin Salajean 11 martie 2010 0

La Cehu si Jibou, cancerul curge prin conducte

Aproape sapte procente din reteaua de alimentare cu apa a oraselor Jibou si Cehu Silvaniei reprezinta conducte din azbociment, desi acest material este considerat cancerigen. Potrivit lui Marcel Zaharia, directorul Companiei de Apa Somes (CAS) Sucursala Zalau, in Jibou, conductele-problema se intind pe 2,8 kilometri, in timp ce la Cehu, pe aproape 2,9 kilometri.

Tevile se afla in principal in zonele centrale ale oraselor, a aratat sursa citata, precizand ca au fost date in folosinta in urma cu 25-30 de ani. In municipiul Zalau, sustine oficialul CAS in teritoriu, ultimele conducte de acest tip au fost eliminate in urma cu circa 10 ani.

Pentru solutionarea neregulilor din cele doua orase, Compania a inclus respectivele conducte in programul de modernizare a retelelor de apa si canal. Zaharia ne-a declarat ca tevile vor fi inlocuite cel mai probabil in decursul acestui an.

Azbestul, un compus al azbocimentului, a fost interzis nu doar in Uniunea Europeana, ci si in Statele Unite. In Romania, produsul a fost scos in afara legii in urma cu trei ani, cand au fost interzise toate activitatile de comercializare si utilizare a azbestului si a produselor care contin azbest. De asemenea, au fost interzise extractia, fabricarea si prelucrarea azbestului, precum si fabricarea si prelucrarea produselor cu continut de azbest adaugate in mod deliberat. Fac exceptie de la aceste prevederi activitatile de tratare si eliminare a produselor provenite din demolarea si indepartarea azbestului.

Un raport al Ministerului Sanatatii arata ca inhalarea fibrelor de azbest din aer duce la aparitia unor boli cronice – azbestoza si a unora maligre (cancerul pulmonar, mezoteliomul), care au rata mica de vindecare si mortalitate foarte ridicata. Din cauza perioadei mari de latenta, imbolnavirile apar tarziu, chiar si la 40 de ani de la prima expunere. Anual, in lume se raporteza 100.000 de cazuri de cancer noi, provocate de azbest. La nivelul Directiei de Sanatate Publica Salaj nu exista, insa, o evidenta a numarului de cazuri de imbolnaviri din cauza acestui compus.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »