La bloc comanda: Trei blocuri noi din Zalau sunt pe punctul de a fi demolate

Magazin Salajean 9 octombrie 2009 0

La bloc comanda: Trei blocuri noi din Zalau sunt pe punctul de a fi demolate

Dupa blocul aruncat in aer in urma cu doi ani de o acumulare de gaz metan, Zalaul este pe cale sa devina pionier si in ce priveste primele blocuri care vor fi demolate din cauza unor hotarari date pe spranceana de catre Consiliul Local.

Sa nu construiesti cum construieste popa

Povestea incepe prin 2006, cand Ioan Mocanu, preot baptist in Zalau, isi construieste un bloc pe strada Corneliu Coposu, intr-o zona de case, in vecinatatea Pensiunilor Prezident si Zagor. Blocul avea patru nivele, desi nu exista Plan Urbanistic Zonal (PUZ) si autorizatie de constructie pentru o asemenea cladire.

Vazand ca treaba merge, Ioan Mocanu isi pune in cap sa mai construiasca in zona inca trei asemenea blocuri, sens in care, in aprilie 2007, el cere schimbarea Planului Urbanistic General din zona -constructii individuale sau colective mici, cu un PUZ nou, locuinte colective medii.

Consiliul Local ii da aprobare, desi se stie ca in zona sunt doar case cu cel mult un etaj, de cel mult 8 metri inaltime, in timp ce noile constructii urmau sa aiba aproape dublul acestora. In plus, nici structura solului si pantele din zona n-ar suporta cladiri prea mari si prea grele.

Ioan Mocanu primeste, asadar, aprobare pentru construirea unor imobile mai mari si, poate doar ca o intamplare, constuctiile urmau sa fie executate de firmele consilierului local Vasile Haiduc, adica unul dintre cei care au aprobat hotararea si care, de altfel, a fost si presedintele comisiei de urbanism care a aprobat schimbarea PUZ. La scurt timp, executivul Primariei Zalau a semnat autorizatia de constructie, chiar daca la dosar nu existau toate avizele necesare.

Dupa dreptate la Cluj

Nemultumiti de faptul ca blocurile se fac langa casele lor si ca nu se respecta arhitectura zonei, un grup de 11 familii care locuiesc in zona au inceput sa faca sesizari pe la diferite institutii, ba chiar sa vorbeasca si cu proprietarul blocurilor, Ioan Mocanu, caruia i-au cerut sa renunte la un etaj.

Lovindu-se numai de refuzuri din partea tuturor, cele 11 familii au apucat calea justitiei, in speranta ca isi vor gasi dreptatea.

Nemultumitii au deschis impotriva Consiliului Local Zalau trei procese, prin care cereau oprirea lucrarilor, anularea PUZ ( Plan Urbanistic Zonal) si anularea autorizatiei de constructie. Desi intre timp au realizat, printr-un arhitect autorizat, un studiu geodezic, din care reiese ca terenul pe care isi au si ei casele nu suporta cladiri atat de mari cum vrea sa construiasca Ioan Mocanu, instantele de judecata salajene nu le-au dat dreptate.

Convisi fiind, totusi, ca dreptatea este de partea lor, membrii familiilor nemultumite au facut recurs la Curtea de Apel Cluj, unde au obtinut, in aprilie 2008, o prima victorie: sistarea lucrarilor la blocurile lui Mocanu.

In aprilie 2009 urmeaza marea victorie, cand o instanta a Curtii de Apel Cluj anuleaza Hotararea Consiliului Local privind blocurile lui Mocanu.

Instanta dispune anularea HCL nr. 233/3.09.2007 privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal -locuinte colective D+P+E+M str. C. Coposu nr. 129 -beneficiar Mocan Ioan Valerian, se arata in sentinta 1236 din 1 aprile 2009. Totodata, Consiliul Local Zalau si Mocan Ioan Valerian sunt obligati sa-i plateasca 3.161 de lei cheltuieli de judecata reclamantului Vasile Gavrila.

Printr-o alta sentinta, o alta instanta de judecata a Curtii de Apel Cluj anuleaza si autorizatia de construire, mai ales ca intre timp s-au inasprit si prevederile legale referitoare la coeficientul de utilizare a terenurilor.

Instanta anuleaza autorizatia de construire nr. 657 emisa la data de 18.09.2007 pe seama paratului Mocan Ioan Valerian, se arata in sentinta nr. 1622 din 11 mai 2009. Prin aceeasi sentinta irevocabila Consiliul Local Zalau si Mocan Ioan sunt obligati la plata a 7.675 de lei cheltuieli de judecata.

Banii jos, ochii la usa

Dupa ce a obtinut in instanta anularea HCL Zalau si a autorizatiei de construire, Vasile Gavrila, unul dintre locatarii din zona, este multumit ca, in sfarsit, cineva i-a facut dreptate, desi a pierdut atata vreme in procese si a cheltuit din buzunarul sau peste 30.000 de lei.

Dar, ca sa duca lucrurile pana la capat si pentru ca sentintele care-i sunt favorabile nu prevad explicit acest lucru, el a intentat proces si pentru demolarea celor trei cladiri. Oricum arhitectura orasului Zalau este dezastru si acesta se datoreaza exclusiv primariei, care de-a lungul anilor, pentru interese personale, de grup sau politice, a sacrificat imaginea unui oras. Lucrul acesta din pacate nu se poate remedia complet, dar eu sper sa fac doar o mica parte din aducerea la normalitate, a declarat Vasile Gavrila, care spera ca demersul sau sa fie urmat si de alti concitadini, fiindca si in alte zone ale orasului ar exista asemenea cladiri care n-au respectat prevederile legale.

O mare problema va fi cine va suporta pagubele, fiindca, daca i se darama blocurile, Ioan Mocan s-ar putea indrepta, pentru a-si recupera prejudiciul, impotriva Primariei si a Consiliului Local Zalau.

Ioan Mocan ne-a declarat ca va demola cele trei blocuri daca va exista o astfel de decizie, insa el crede, totusi, ca nu se va ajunge pana acolo, deoarece considera ca a facut totul legal si ca, oricum, n-a mai vazut nicaieri blocuri care sa fie demolate.

Am cerut Primariei, printr-o hartie, sa-si asume responsabilitatea vizavi de legalitatea actelor emise. Ce o sa fie in viitor nu pot sa anticipez, a adaugat Ioan Mocan.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »