La asa drumuri, se impunea si rovinieta electronica…

Magazin Salajean 4 octombrie 2010 0

La asa drumuri, se impunea si rovinieta electronica... Incepand de vineri, pe intreg teritoriul Romaniei intra in vigoare Sistemul Informatic de Emitere a Rovinietei. Astfel, orice conducator auto care tranziteaza reteaua de drumuri nationale si autostrazi din Romania poate merge la orice subunitate CNADNR, la benzinariile MOL, Rompetrol, Petrom sau OMV sau la oficiile Postei Romane, de unde trebuie sa-si cumpere o rovinieta, in functie de categoria de masina pe care o detine, face cunoscut Compania Nationala de Drumuri si Autostrazi (CNADNR).

Conducatorul auto trebuie sa comunice operatorului, pe proprie raspundere, numarul masinii pentru care vrea sa cumpere rovinieta, tipul vehiculului si perioada de valabilitate a rovinietei. Operatorul introduce in calculator numarul autovehiculului, iar sistemul genereaza, automat, toate datele de identificare, precum si categoria vehiculului, dar si numele proprietarului. Dupa achitarea tarifului, cumparatorul primeste un bon de casa sau factura, daca solicita, in locul vechiului autocolant (care se lipea pe parbriz). Plata este inregistrata automat in baza de date centrala si este pastrata pe toata perioada de valabilitate pentru care a fost achitat tariful de utilizare.

Controlul rovinietei se face fie automat, prin intermediul punctelor fixe, unde sunt instalate sisteme de camere video, fie in trafic, de catre echipe de controlori. Camerele video inregistreaza numarul de inmatriculare al vehiculelor care tranziteaza drumurile nationale, care apoi sunt verificate in baza centrala de date, iar in cazul in care numarul nu este gasit, se interogheaza baza de date a DRPCIV (Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor) pentru identificarea contravenientului. Odata identificat, posesorul autoturismului filmat circuland fara rovinieta, i se intocmeste proces verbal si i se trimite amenda, prin posta, la domiciliu. Controlul in trafic este efectuat de catre echipaje formate din politisti, lucratori ai ARR (Autoritatea Rutiera Romana) si CNADNR, cu ajutorul unor terminale mobile (PAD). Verificarea se face tot online.

In cazul constatarii unei contraventii i se intocmeste proces-verbal si i se retine certificatul de inmatriculare. Amenzile se incadreaza intre 250 si 4.500 de lei, in functie de categoria de autovehicul, iar despagubirile aplicate de administratorul drumului, pe langa amenzile contraventionale percepute in cazul lipsei rovinietei, se incadreaza intre 28 euro si 1.210 euro.

Tot de la 1 octombrie se introduce si tariful de utilizare a retelei de Drumuri Nationale pentru 90 de zile, aplicat la toate categoriile de vehicule. Tarifele rovinietei raman neschimbate. Rovinietele achizitionate deja isi mentin valabilitatea pana la data expirarii.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »