La anul, salajenii vor avea mai putina paine pe masa

Magazin Salajean 18 octombrie 2011 0

La anul, salajenii vor avea mai putina paine pe masa

Productia de grau de anul viitor este pusa sub semnul incertitudinii din cauza secetei prelungite. In Salaj, nu s-a insamantat decat un sfert din suprafata destinata acestei culturi.

Pregatirea terenului si insamantarea graului de toamna a fost mult intarziata anul acesta in Salaj din cauza lipsei precipitatiilor. Graul de toamna, asa cum a afirmat Ioan Bujita, directorul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Salaj, a fost insamantat pe 1.600 de hectare, fata de 5.500 cat erau programate. Avand in vedere faptul ca la finele acestei saptamani se finalizeaza campania de toamna, specialistii spun cu certitudine ca intarzierea nu poate fi recuperata. Singura speranta este ca vremea va tine cu agricultorii salajeni: daca va ploua in perioada urmatoare, graul insamantat va avea posibilitatea de a germina. Directorul DADR Salaj a mai informat ca s-au mai insamantat 200 de hectare, din 1.200, cu triticale, precum si 110 hectare, din 250, cu orz, iar furajele pe 30 de hectare. Cat privesc araturile de vara, Ioan Bujita ne-a declarat ca acestea au fost realizate pe 19.000 de hectare.

Floarea soarelui si porumb, din belsug

La finele saptamanii trecute, porumbul era recoltat in proportie de 90 la suta, respectiv, de pe 20.130 de hectare din totalul de 22.975 pe cat s-a cultivat in Salaj. Recolta din acest an la porumb a fost mult mai buna decat cea din 2010, respectiv s-au inregistrat in medie 3.000 de kilograme de boabe la hectar, cu 10-15 la suta mai mult fata de anul precedent.

Strugurii s-au cules de pe toate suprafetele cu vita de vie, respectiv, de pe 1.968 de hectare, de unde s-au recoltat in medie 560 de kilograme. Si soia a fost recoltata de pe intreaga suprafata cultivata-70 de hectare, unde s-a inregistrat o productie de 2.000 de kilograme la hectar. Cartofii, care au avut o evolutie constanta comparativ cu anul precedent, au fost stransi de pe toata suprafata de 6.575 de hectare, unde s-a inregistrat o productie medie de 15.000 kilograme la hectar. In schimb, anul acesta le-a mers mult mai bine culturilor de floarea soarelui decat in 2010. S-a inregistrat, in medie, de pe cele 2.100 de hectare cultivate, 1.600 de kilograme la hectar (cu 100 de kilograme mai mult decat in 2010).

Doi ani fara rapita

In anul acesta, cultivatorilor salajeni le-a mers foarte bine si speram ca vremea buna sa nu se lase prea mult timp asteptata. Avand in vedere faptul ca fermierii si-au achizitionat utilaje performante, sunt convins ca pericolul ca suprafetele din Salaj sa ramana nearate si neinsamantate, scade fata de anii anteriori, a mentionat Ioan Bujita.

Si pasunile sunt deficitare de apa, dar se estimeaza ca pe perioada iernii, echilibrul de umezeala din sol se va regla.

Insa, foarte compromisa dintre culturile vegetale din judet este rapita. Ioan Bujita a mentionat ca in 2011, in Salaj nu s-a cultivat deloc rapita, dar s-a prognozat pentru 2012 insamantarea a 300 de hectare in zona Carastelecului. Cum perioada optima de insamantare a rapitei a fost in luna august, se poate afirma ca aceasta a fost total intarziata. Singura sansa de a mai avea rapita anul viitor, insa in cantitati mai mici, ar fi ca ea sa fie insamantata devreme, in primavara.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »