La Agentia de Mediu, speranta moare ultima

Magazin Salajean 28 mai 2007 0

La Agentia de Mediu, speranta moare ultima

Principalul subiect discutat vineri in cadrul conferintei de presa organizata de Agentia de Protectie a Mediului (APM) Salaj a fost legat de managementul integrat al deseurilor, mai concret, despre angajamentele judetului nostru la acest capitol. Investitiile necesare pentru promovarea managementului integrat al deseurilor menajere constau in inchiderea depozitelor existente si, desigur, in amenajarea unui depozit ecologic, care sa deserveasca intregul judet. Cu alte cuvinte, pana in 2017, cand se vor inchide ultimele depozite, trebuie sa avem deja amenajat depozitul ecologic. Problema consta in faptul ca vrem sa convingem administratia publica locala despre faptul ca acest lucru este absolut necesar, chiar si in conditiile in care termenul limita, si anume anul 2017, va <> in alt mandat. Pana atunci, trebuie facuti pasi importanti in aceasta directie, astfel incat anul 2017 sa nu ne prinda descoperiti. Stiu ca, la noi, exista fenomenul prin care lasam lucrurile pentru a le rezolva pe ultima suta de metri, insa obiectivul nostru necesita o atentie deosebita din partea administratiei, a afirmat directorul executiv al APM Salaj, Aurica Grec. In opinia reprezentantului APM, aceste angajamente sunt absolut obligatorii, fapt care nu ne permite sa riscam atragerea de sanctiuni din partea Uniunii Europene.

Primul pas ce trebuie facut, si pe care il pomenim in desele intalniri pe care le avem cu primarii, este sa-i convingem asupra domeniului implementarii colectarii selective a deseurilor de la populatie. Acest lucru, concomitent cu dezvoltarea sistemelor de reciclare, valorificare si eliminare finala, spune Aurica Grec. In aceeasi ordine de idei, reprezentantul APM Salaj atrage atentia ca atributiile in domeniului managementului deseurilor menajere apartine, in exclusivitate, administratiei publice locale, respectiv Consiliului Judetean si consiliilor locale. Noi, ca institutie de mediu, avem obligatia de a asigura implementarea angajamentelor in domeniu, prin reglementarea activitatilor, prin monitorizarea implementarii angajamentelor si respectarii lor dupa implementare, dar si prin participare activa in acordarea sprijinului de specialitate in elaborarea planurilor si programelor, a mai spus directorul executiv al APM Salaj.

Pana la ora actuala, in judetul nostru au fost facuti, totusi, cativa pasi in domeniul managementului integrat al deseurilor. Astfel, Consiliul Judetean va beneficia de aistenta tehnica in domeniu, intermediata de Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile, actiune finantata din fonduri ISPA, mai precis din fonduri de preaderare. In acest context, Consiliul Judetean a facut deja un pas important, prin constituirea Asociatiei de Dezvoltare a Infrastructurii Locale (ADIL). Pana la constituirea acestei asociatii, am intampinat mai multe probleme. Din experienta pe care pe o avem, dar si din datele tehnice pe care le avem la dispozitie, am ajuns la concluzia ca o conditie esentiala in asigurarea succesului in acest domeniu este asocierea. Astfel, cheltuielile necesare acestei investitii sunt mai usor de suportat. Este foarte important ca primarii sa constientizeze ca trebuie sa se mobilizeze si, de asemenea, sa inteleaga ca asocierea este esentiala pentru realizarea obiectivelor. De asemenea, pentru a stabili unde va fi amplasat depozitul ecologic, la initiativa Consiliului Judetean, in colaborare cu APM, Garda de Mediu, ASP s.a., au fost stabilite cinci posibile locatii pe care consultantul de specialitate le va lua in studiu pentru a stabili amplasamentul final al acestui obiectiv, a mai facut cunoscut directorul executiv al APM Salaj.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »