Jumatate din numarul farmaciilor salajene au ramas fara fonduri

Magazin Salajean 26 februarie 2007 0

Jumatate din numarul farmaciilor salajene au ramas fara fonduri

Temele principale dezbatute in cadrul conferintei de presa organizata ieri de catre Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) Salaj au fost legate de bugetul alocat sanatatii pe anul 2007, precum si de situatia contractelor incheiate pentru asistenta medicala spitaliceasca pe anul 2007. Corin Penciuc, presedintele CAS Salaj, a afirmat ca exista o crestere a fluxurilor financiare pe componenta publica, care din 2005 si pana azi se mentine la un coeficient bun, respectiv de 20 la suta in fiecare an. ICu alte cuvinte, din 2005, exista o crestere a fluxurilor financiare pe servicii medicale de peste 40 la sutaI. Totalul finantarilor in Romania pentru sanatate depaseste 70 de euro pe cetatean, iar in ceea ce priveste medicamentele, ajunge la 95 de euro. IDaca ar fi sa ne comparam cu celelate state europene, tara noastra este codasa la capitolul alocatii bugetare. Ungaria are in jur de 440 de euro pentru o persoana, iar Bulgaria 210I, a precizat presedintele CAS Salaj. Directivele Uniunii Europene prevad ca, in anul 2012, nivelul minim de finantare a sistemului public sa ajunga in jur de 250 de euro pe locuitor. Referitor la medicamente, Penciuc a spus ca in anul 2006 exista o finantare de 96 de euro pe persoana, iar in acest an tendinta este de a se ajunge la 198 de euro de persoana.

La nivel de judet, bugetul pe 2007 inregistreaza o crestere de aproximativ 20 la suta, regasita pe intreaga componenta a serviciilor medicale. Astfel, la nivelul spitalelor, cresterea inregistrata este de 27 la suta, la segmentul ingrijiri – 70 la suta, hemodializa – 44 la suta, ambulatoriu de specialitate – 23 la suta, medicii de familie – 29 la suta, iar dispozitivele medicale – 26 la suta.

INivelul de finantare in trimestrul I al acestui an reprezinta o crestere cu 64 la suta fata de aceeasi perioada a anului trecut. S-au luat in calcul toate elementele care au fost suspuse finantarii privind bugetul anului trecut. La baza repartitiei fondurilor pentru asistenta cu medicamente in tratamentul ambulator a stat monitorizarea farmaciilor din semestrul II al anului trecut. I, a opinat Marius Tautu, director de relatii contractuale in cadrul CAS Salaj.

La aceasta ora, din cele 40 de farmacii din judet, doar 21 mai elibereaza medicamente compensate si gratuite, restul epuizandu-si deja fondurile alocate. Din totalul de 19 farmacii care au ramas fara fonduri, patru sunt in mediul rural si 15 in mediul urban. Nici in municipiul Zalau situatia nu este prea roz, existand in momentul de fata 11 farmacii care au epuizat plafonul pentru medicamente.

Exista totusi si o veste buna pentru bolnavii care sufera de boli cronice, deoarece toate farmaciile elibereaza medicamente pentru acest gen de boli. Metoda de repartitie a fondurilor in acest sector s-a facut in functie de numarul de bolnavi existenti in evidenta CAS-ului, precum si costul mediu pe reteta a fiecarui bolnav.

Valoarea totala a fondurilor alocate farmaciilor salajene este de 19,5 miliarde lei vechi pe luna, din care 16 miliarde sunt pentru medicamentele gratuite si compensate.

Cabinetele medicilor de familie, luate in vizor de CAS

In cadrul aceleiasi conferinte de presa, a mai fost atins subiectul autorizarii cabinetelor in care isi desfasoara activitatea medicii de familie. Presedintele Casei de Asigurari de Sanatate, Corin Penciuc, a precizat ca, in urma vizitelor efectuate in teritoriu, s-a constatat faptul ca majoritatea cadrelor medicale profeseaza in spatii mult prea mici decat ar fi normal. I In mod normal, un cabinet de acest gen trebuie sa aiba 14 metri si sa fie dotat cu o sala de consultatii, de tratament si asteptare a pacientilor, precum si doua grupuri sanitare. Multe cabinete pe care le-am evaluat nu indeplinesc normele prevazute de UE. Un exemplu in acest sens este cabinetul medical din Hida, care nu poate primi autorizatie de functionare, tocmai pentru ca nu indeplineste minimum de cerinte impuse de noile standarde europeneI, a spus acesta.

Procesul de evaluare a cabinetelor a fost demarat in luna ianuarie si se va finaliza la sfarsitul lunii iunie. In cazul in care autoritatile locale din zonele luate in vizor de reprezentantii CAS-ului nu se vor interesa de starea cabinetelor medicale, risca sa ramana fara medici, deoarece acestea vor fi inchise.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »