Jumătate din bugetul Şimleului se duce înspre învăţământ

Andreea Vilcovschi 1 aprilie 2013 0
Jumătate din bugetul Şimleului se duce înspre învăţământ

Puţin peste 26 milioane de lei. Aceasta este suma pe care se bazează, în acest an, autorităţile din Şimleu Silvaniei, după ce consilierii locali au aprobat bugetul pentru anul în curs. “Vorbim despre un buget rezonabil pentru modul în care se dezvoltă oraşul, apropiat de cel iniţial din 2012, când a fost de 22,6 milioane de lei”, ne-a declarat primarul Septimiu Ţurcaş.

Potrivit spuselor sale, cea mai mare parte din aceşti bani, respectiv aproape 11 milioane de lei, vor fi direcţionaţi către finanţarea cheltuielilor cu salariile personalului din învăţământ, alte 1,7 milioane de lei fiind destinate cheltuielilor materiale din cele trei licee, patru şcoli gimnaziale şi două grădiniţe.

La capitolul investiţii, autorităţile de sub Măgură se bazează pe 3,6 milioane de lei, sumă ce va fi folosită pentru extinderea reţelelor de apă şi canalizare, pentru reabilitare termică, pentru reabilitarea străzilor şi a trotuarelor, dar şi pentru extinderea reţelelor de gaze şi energie electrică.

“Am pus la dispoziţia asociaţiilor de proprietari interesate 600.000 de lei pentru reabilitarea termică a unor blocuri din oraş. Vor avea prioritate acele asociaţii care vin într-un parteneriat avantajos cu Primăria, în sensul că vor asigura o contribuţie financiară mai mare”, a precizat edilul. Acesta a mai spus că pentru reabilitarea trotuarelor au fost alocaţi 700.000 de lei, în timp de pentru refacerea străzilor, 650.000 de lei. Câte 200.000 de lei au fost direcţionaţi spre extinderea reţelelor de apă şi canal (pe strada Ialomiţei, până la intersecţia cu strada Crişan), respectiv pentru cele de gaze naturale şi energie termică. Autorităţile s-au pregătit şi pentru reabilitarea Cetăţii Bathory, punând la dispoziţie în acest sens 100.000 de lei. “Banii vor fi folosiţi dacă putem demara proiectul de reabilitare”, a ţinut să precizeze primarul.

Pentru a preveni actele de vandalism din zonele de agrement recent modernizate, aleşii din Şimleu au decis să aloce fonduri şi pentru amplasarea unor sisteme de supraveghere video pe malul Crasnei şi în zona blocurilor din cartierul Stadion.

În ceea ce priveşte echipa de volei Phoenix din localitate, aceasta va fi sprijinită în 2013 cu 600.000 de lei. “Suma este mare pentru bugetul oraşului, dar este mică pentru echipă. Sunt prea mulţi oameni care vin la meciurile de volei ca să nu ne implicăm”, a explicat Septimiu Ţurcaş.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »