Judetul da bisericilor o jumatate de milion de lei pentru asistenta sociala

Magazin Salajean 29 martie 2010 0

Judetul da bisericilor o jumatate de milion de lei pentru asistenta sociala

Consilierii salajeni au aprobat, in cadrul sedintei de la finele saptamanii trecute, alocarea a aproape 500.000 de lei din bugetul judetului, pentru finantarea activitatilor de asistenta sociala prestate de catre unitatile de cult. Programul, initiat anul trecut, se vrea o mana intinsa copiilor aflati in dificultate, persoanelor cu dizabilitati si varstnicilor singuri, cu diferinte grade de dependenta. Anul trecut, din cei 446.000 de lei directionati in acest sens au fost sprijinite 458 persoane, din toate cele trei categorii amintite, s-au creat 54 de locuri de munca si au fost sprijinite 24 de servicii sociale, oferite de catre parohiile acreditate ca furnizori de asistenta sociala.

Potrivit reprezentantilor Consiliului Judetean (CJ) Salaj, implicarea bisericilor in proiect a contribuit la descentralizarea serviciilor de asistenta sociala din judet si extinderea lor asupra unor segmente de populatie vulnerabila. Mai mult, serviciile de acest gen au fost dezvoltate in mediul rural, acolo unde ele nu sunt satisfacute la un nivel corspunzator.

Din banii primiti de la CJ Salaj, unitatea de cult are obligatia de a furniza un pachet minimal de servicii, care sa cuprinda ingrijirea primara, asistenta in mentinerea sanatatii, socializare si asistenta psiho-sociala.

Un kilometru de drum inghite 10 miliarde

Proiectele de hotarare ce vizau asfaltari pe doua drumuri din judet, respectiv sectoarele Jebuc-Sfaras si Mesteacan, a starnit discutii aprinse in randul consilierilor, reprezentantii democrat-liberali atragand atentia asupra sumei extrem de mare prevazuta in studiul de fezabilitate pentru derularea lucrarilor. 10 miliarde de lei vechi pentru fiecare kilometru pentru Jebuc-Sfaras si 11,5 miliarde pe kilometru in cazul Mesteacanului sunt preturi duble fata de costurile reale.

Pentru un constructor, 5-6 miliarde pe kilometru acopera cheltuiala, a spus Ioan Mocanu, consilier judetean din partea PDL, reclamand, in acelasi timp, tratamentul preferential de care se bucura unii constructori: Ma minunez de starea drumurilor la care s-a lucrat acum un an-doi. Nu este corect sa fim exigenti cu unii antreprenori, iar pe altii sa-i lasam sa lucreze in doru lelii.

La randul sau, social-democratul Alexandru Serban a sugerat intocmirea unei liste de prioritati cu drumurile judetene care necesita reparatii: Drumurile Salajului sunt atat de proaste, iar banii sunt atat de putini. In judet exista sectoare mult mai proaste decat cele aflate acum in discutie. Mai intai ar trebui sa verificam situatia in teren si apoi sa stabilim prioritatile.

Asociere pentru drumuri mai curate

CJ se va asocia cu comunele salajene in vederea realizarii unor lucrari de toaletizare a drumurilor judetene. In acest sens, consilierii au dispus alocarea a 200.000 de lei, junatate din suma fiind destinata perioadei de primavara, iar diferenta, pentru toamna. In total, vor fi toaletizati 562 de kilometri de drum, cei mai multi bani urmand sa fie directionati spre Almasu, Crasna, Maeriste, Cizer si Sag. Autoritatile locale care nu vor executa toate lucrarile de intretinere stipulate in acord vor fi penalizate cu o treime din suma stabilita.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »