Jiboul va avea o substatie a Serviciului de Ambulanta

Magazin Salajean 13 ianuarie 2009 0

Jiboul va avea o substatie a Serviciului de Ambulanta

In anul 2009, Serviciul de Ambulanta Zalau vrea sa-si extinda spatiile de functionare in trei comune salajene si, de asemenea, sa infiinteze o substatie la Jibou. In urma unui studiu de fezabilitate, efectuat cu ajutorul Prefecturii Salaj, conducerea Serviciului de Ambulanta a constatat necesitatea construirii unei substatii in orasul Jibou, de asemenea, la Hida, Sarmasag si Ileanda. Este necesar a fi infiintate substatii de Ambulanta in cele trei comune pentru ca serviciile de ambulanta de la nivelul spitalelor orasenesti nu au posibilitatea de a acoperi eficient aceste zone. In Ileanda, primarul s-a aratat interesat de infiintarea unei substatii si ne-a pus la dispozitie un spatiu pentru functionare. Asteptam doar aprobarea finantarii acestor proiecte de catre Consiliul Judetean Salaj, prin includerea in bugetul anului 2009, ne-a comunicat Ioan Cordea, managerul Serviciului de Ambulanta Zalau.

In Jibou, Serviciul de Ambulanta functioneaza in spatiul Spitalului Orasenesc. Pana in prezent am folosit spatiul spitalului, insa nu este unul corespunzator. Mai mult, spitalul doreste sa-l adreseze in vederea infiintarii unei farmacii. Nu exista spatiu pentru parcarea ambulantelor, care, pe timpul stationarii trebuie sa fie alimentate cu energie electrica, pentru aparatura din dotare, ne-a comunicat Ioan Cordea, managerul Serviciului de Ambulanta Zalau. Ceea ce trebuie reglementat este, de fapt, aspectul financiar. Dupa cum a afirmat Cordea, la nivelul unei substatii a Serviciului de Ambulanta trebuie sa lucreze cel putin un medic, cinci ambulantieri si cinci asistenti. Trebuie platit acest personal, dar trebuie sa vedem prin ce modalitati.

Problema este ca nici la serviciile de ambulanta existente in judet nu sunt suficienti angajati, si foarte putini se prezinta la concursuri pentru ocuparea posturilor, a precizat Cordea.

In Salaj exista doar sase medici la Ambulanta

In judetul Salaj, la Serviciul de Ambulanta lucreaza doar sase medici: patru la Zalau, unul la Jibou si unul la Simleu Silvaniei. Insa, in substatiile orasului Cehu Silvaniei si comuna Crasna nu au fost angajati medici. Si asta pentru ca nu se prezinta la concurs pentru angajare pe postul de medic. Substatia Spitalului Orasenesc Cehu Silvaniei nu functioneaza decat pentru locuitorii a trei comune, mai exact, din sapte sate, astfel ca nu s-a prezentat nimeni pentru ocuparea postului, ne-a declarat Ioan Cordea. El a adaugat ca a facut demersurile pentru angajarea unui director tehnic, post care s-a ocupat in urma unui concurs. De asemenea, postul de director medical a fost scos la concurs, pentru a se ocupa de personal, dar nu s-a prezentat nimeni. La sfarsitul anului 2008 au fost angajati la Serviciul de Ambulanta noua soferi si opt ambulantieri. Am incercat sa facem angajarile inainte de sarbatorile de iarna, pentru ca se anuntau la inceputul anului in curs blocari ale posturilor, a precizat directorul Serviciului de Ambulanta Zalau.

Zece ambulante au fost puse pe tusa

Au fost scoase din folosinta, acum o luna de zile, toate masinile de tip break ale Serviciului de Ambulanta, printr-un ordin de la minister. In judetul Salaj exista zece astfel de masini care, in prezent, se afla in garajele serviciului de ambulanta. Nu ne-a afectat prea mult scoaterea din uz a acestor autovehicule, deoarece nu erau dotate cu aparatura necesara in caz de interventii. Am facut in asa fel incat soferii acestor ambulante sa fie mutati pe cele noi, cate trei soferi pe fiecare masina. Astfel, am crescut timpul de folosinta a masinilor la 75 la suta, a precizat Ioan Cordea.

In prezent exista 34 de masini, dintre care 12 de tip B, ambulante destinate interventiei de urgenta si transportului medical asistat al pacientilor si 16 de tip A1 si A2, ambulante destinate transportului sanitar neasistat al unui singur pacient, respectiv transportului sanitar neasistat al unuia sau a mai multor pacienti pe targa si/sau scaune. Exista, de altfel, patru masini de tip ACD, una pentru aprovizionare si inca o masina mica. Ordinul ministerului preciza ca orice ambulanta cu o vechime mai mare de opt ani sa fie scoasa din uz. Avem in parc doua masini mai vechi de termenul stabilit. Insa, in urma unui referat, am primit acordul de a le utiliza, deoarece sunt intr-o buna stare de functionare, a afirmat Cordea. Pentru anul 2009 sunt promisiuni ca in judet vor ajunge alte 10 ambulante, cinci de tip A, patru de tip B si una de tip C.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »