Jibouanii, nemultumiti de pretul pentru exproprieri

Magazin Salajean 7 septembrie 2007 0

Doar jumatate din proprietarii terenurilor peste care va trece soseaua de centura a Jiboului sunt de acord cu pretul stabilit de experti pentru exproprieri, ne-a declarat primarul Augustin Borz.

Autoritatile locale au inceput procedura de expropiere a parcelelor respective, reusind sa ajunga la un numitor comun cu 64 din cei 124 de proprietari. Am demarat actiunea de expropriere a parcelelor peste care va fi construita soseaua de centura. Este vorba despre 124 de proprietari de terenuri cu care va trebui sa incheiem contracte. Pana acum, doar 64 dintre ei au fost de acord cu negocierile si cu pretul pe care l-a fixat Comisia de expertiza, astfel ca in celelalte 60 de cazuri va trebui sa decida instanta o solutie, ne-a spus primarul Borz.

Potrivit acestuia, pretul la care vor fi achizitionate parcelele depinde de zona in care se afla acestea. Sunt patru zone in care se poate afla o parcela, in functie de calitatea solului, de locatie etc., iar pretul oferit oamenilor difera de la o zona la alta, a spus Augutin Borz.

Administratia locala nu are impus un termen limita pana la care sa rezolve situatia exproprierilor. Asta nu inseamna ca lucrurile nu vor trebui facute cat mai repede posibil, factorul presant fiind dat de faptul ca investitia este finantata din fonduri structurale si, in momentul in care acestea vor ajunge la Primaria Jibou, aceasta va trebui sa fie proprietara celor 124 de parcele.

Milioane de euro in centura

Ca si soseaua de centura gandita de autoritatile locale din Zalau, si cea care va fi realizata in orasul de pe Somes implica investitii de milioane de euro. Suma totala estimata a fi necesara este de circa 7.3 milioane de euro (TVA inclus). Drumul de centura-est Jibou este un proiect pentru care Primaria Jibou a accesat finantare externa, dat fiind ca bugetul local nu permite o asemenea investitie. In aceste conditii, cota de participare a Consiliului Local ramane de 2 la suta din valoarea totala a proiectului.

Augustin Borz ne-a spus ca traseul pe care il va avea artera de circulatie respectiva ocoleste orasul astfel incat tot traficul greu sa fie scos din cartiere. Vrem sa eliberam Jiboul de traficul de tonaj mare si sa fluidizam circulatia. Pentru aceasta, am considerat oportuna realizarea unei sosele de centura care sa degreveze centrul Jiboului de masinile mari, a adaugat purtatorul de cuvant. Soseaua de centura va porni din zona garii, va trece apoi pe langa strada Agrijului, va ocoli urbea pe digul Somesului si va iesi din Jibou in zona statiei de epurare.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »