Jibou: Buget local amanat, din cauza Liceului Teoretic

Magazin Salajean 2 februarie 2007 0

Jibou: Buget local amanat, din cauza Liceului Teoretic

Aprobarea bugetului local al orasului Jibou, pentru acest an, a fost amanata de catre consilierii locali. Marul discordiei l-a constituit banii alocati Liceului Teoretic, fonduri care, in opinia directorului unitatii, prof. Liviu Sampalean, care este si consilier local, nu ar ajunge functionarii institutiei. De fapt, ceea ce l-a deranjat mai mult pe directorul unitatii scolare a fost faptul ca, in conditiile in care valoarea facturilor pentru utilitati este intr-o continua crestere, Primaria Jibou a vrut sa aloce, pentru acest an, bani mai putini decat anul trecut, unitatii scolare. Ni s-au redus fondurile fata de anul 2006, cu peste un miliard, in timp ce costurile nu numai ca raman, dar sunt in crestere, a spus Sampalean. Directorul Liceului a mai afirmat ca aceste reduceri de buget la adresa unitatii scolare pe care o conduce s-au facut pe seama cresterii fondurilor alocate celorlalte institutii de invatamant din oras, iar cu banii promisi pentru acest an nu se poate face nimic altceva, decat sa se plateasca consumurile. Nu am cerut nici un ban in plus fata de nivelul anului trecut. Dar, cu suma promisa pentru 2007, se va bloca toata activitatea Liceului. Vom ajunge ca in aprilie – mai sa inchidem scoala si sa nu mai pot pune nici macar un cui acolo, a mai afirmat Sampalean. Directorul a mai spus ca cei care au pregatit bugetul pentru anul 2007, ar trebui sa aiba in vedere si faptul ca Liceul Teoretic are in adminstrare 4 cladiri, respectiv Internatul, Sala de sport, Cantina si cladirea unitatii scolare, toate fiind intretinute din bugetul alocat Liceului. Am inceput lucrarile de reabilitare a acoperisului Liceului. Ploua in Liceu. Acoperisul trebuie schimbat si la cantina. Trebuie sa reabilitam si linia termica. Plus cea de electricitate. Vom ajunge sa ne trezim cu un incendiu la Liceu. Conductorii electrici sunt vechi de zeci de ani. Nu mai prezinta siguranta. Din ce bani sa fac aceste operatii, daca bugetul mi se reduce chiar sub nivelul celui de anul trecut? – si-a intrebat Sampalean colegii consilieri si executivul Primariei Jibou.

Pe de alta parte, primarul Augustin Borz a replicat ca, in timp ce Ministerul Educatiei si Cercetarii a alocat, in cursul anului trecut, miliarde de lei pentru reabilitarile scolare si pentru cheltuieli de interior, directorul Sampalean nu a avut nici o initiativa de accesare a acestor fonduri. Mai mult, Borz a mai spus ca nu are de unde sa taie fonduri suplimentare pentru Liceu, pentru ca banii au fost calculati la sange pentru toate capitolele de cheltuieli. Trebuie sa alocam bani pentru drumul de centura, pentru trotuare, studii de fezabilitate, reabilitarea sediului Primariei, reparatii de drumuri etc. Nu avem de unde sa luam bani. Dar, daca d-l consilier doreste, luam din fondurile pentru investitii si dam pentru Liceu, in timp ce stam cu celelalte probleme pe loc, a spus Borz.

Pentru a iesi din impas – discutiile in contradictoriu au durat peste o ora, s-a propus votarea proiectului cu amendamentul ca, la prima rectificare bugetara, banii sa fie canalizati spre Liceu.. In cele din urma, proiectul de buget a fost respins, atat in forma initiala, cat si cu propunerea facuta, urmand a fi reintrodusa in discutia consilierilor locali, intr-o alta forma, cu ocazia unei sedinte extraordinare.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »