Izvor de apa minerala la Jibou

Magazin Salajean 7 mai 2007 0

Izvor de apa minerala la JibouUn izvor cu apa minerala sulfuroasa a fost descoperit in centrul Cuceului (localitate periurbana a Jiboului), autoritatile locale intentionand exploatarea lui prin intermediul unei firme de imbuteliere a apei natural-carbogazoase.

Viceprimarul Jiboului, Ioan Almas, ne-a declarat ca sursa de apa respectiva a fost gasita in urma unor cercetari efectuate in zona de SC Foradril SA Baia Mare in iarna trecuta si ca, dupa primele estimari, apa are proprietati deosebite, pe care nu le are nici macar apa de la Baile Jibou. Izvorul a fost descoperit in iarna, cand SC Foradrail SA cauta in imprejurimile Cuceului surse de apa pentru comunitate, dar abia de curand, rezultatele analizelor facute de firma baimareana au relevat ca este vorba despre apa minerala. Calitatea apei pare sa fie foarte buna si, surprinzator, lichidul are alte proprietati decat apa de la Baile Jibou, a spus viceprimarul Almas.

Potrivit acestuia, localnicii cunosteau izvorul, dar nu il foloseau, crezand ca proprietatile carbogazoase ale apei se datoreaza unor particule de uraniu, minereu existent in zona.

Debitul izvorului este de un litru/secunda, iar autoritatile locale jibouane doresc sa exploateze sursa de apa printr-o firma axata pe imbutelierea apei natural-carbogazoase. Pentru aceasta, insa, trebuie obtinut avizul Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale.(ANRM). Vom trimite doua probe la ANRM in cursul saptamanii viitoare si, daca aceasta va da aviz favorabil, ne vom gandi la o modalitate de exploatare a izvorului. In acest sens, tot ANRM ne va da instructiuni, a adaugat Ioan Almas.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »