ISU trage un semnal de alarma in cazul incendierii pasunilor

Magazin Salajean 9 aprilie 2009 0

ISU trage un semnal de alarma in cazul incendierii pasunilorDe la inceputul lunii martie, pompierii salajeni au fost nevoiti sa intervina la peste 25 de incendii avand aceeasi cauza: nerespectarea masurilor de prevenire a incendiilor in arderea vegetatiei uscate pentru igienizarea terenurilor. Facem inca o data apel catre cetateni sa efectueze igienizarea terenurilor respectand regulile de prevenire in utilizarea focului, care au fost intens mediatizate, pentru evitarea declansarii unor incendii de proportii care sa afecteze fondul forestier, gospodariile si alte bunuri materiale, a afirmat Lucian Jacodi, purtator de cuvant din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Porolissum al judetului Salaj.

Doar in decursul zilei de marti, in data de 7 aprilie, pompierii au fost solicitati sa intervina la nu mai putin de sase incendii. Astfel, la ora 15:05, Sectia de pompieri Jibou a intervenit in localitatea Somes Odorhei pentru a stinge incendiul la vegetatia uscata. Cauza probabila de incendiu a fost nesupravegherea focului pentru igienizarea terenurilor. Au ars aproximativ opt hectare de vegetatie uscata si vie, 20 de ari dintr-o plantatie de puieti si 15 ari de litiera de padure. A doua interventie a avut loc la ora 15:10, chiar in municipiu, pe strada Morii. Aici focul a scapat de sub control si exista pericolul ca incendiul sa se propage la padurea din apropiere. Au ars aproximativ 150 mp de vegetatie uscata. La ora 15:16, Garda Nr. 2 Cehu Silvaniei a fost solicitata sa intervina in localitate pentru a stinge incendiul la vegetatia uscata de pe o pasune. Focul a mistuit circa 700 mp de vegetatie uscata. Si Garda de interventie Nr. 2 Ileanda a fost solicitata la aceeasi data, la ora 21:15 pentru a stinge un incendiu la vegetatie uscata declansat de catre o persoana necunoscuta pe un teren langa localitatea Ileanda. Incendiul s-a propagat cu repeziciune la padurea aflata in imediata apropiere arzand aproximativ trei ha din litiera acesteia. Pompierii militari au fost ajutati de catre Serviciul Voluntar pentru Situatii de Urgenta al comunei Ileanda. Alarma a sunat si la Sectia de pompieri Simleu Silvaniei, la ora 22:35, pe strada Pusta pentru a stinge incendiul izbucnit la vegetatia uscata de pe un teren aflat in vecinatatea primariei localitatii. Cauza probabila de incendiu a fost jarul nestins de la o tigara aruncata la intamplare de catre o persoana necunoscuta. Au ars astfel circa noua hectare de vegetatie uscata.

De mentionat este faptul ca arderea neautorizata a miristilor si a resturilor vegetale reprezinta o incalcare a bunelor conditii agricole si de mediu, asa cum sunt definite de legislatia europeana si nationala. In conformitate cu Bunele conditii agricole si de mediu prevazute in legislatia Uniunii Europene (Good Agricultural and Environmental Conditions – GAEC), arderea miristilor si a resturilor vegetale pe terenul arabil si a pajistilor permanente nu este permisa decat cu acordul autoritatii competente pentru protectia mediului.

Obiectivele acestor conditii se refera la mentinerea materiei organice in sol prin aplicarea masurilor de gestionare minima a miristilor pe terenul arabil. Este bine de stiut ca, pe langa eventualele pagube, prin ardere se distruge entomofauna utila din sol si se polueaza atmosfera cu fum.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »