Istorie, politica si analize in paginile unei carti

Magazin Salajean 13 iunie 2007 0

Lansarea volumului Viata politica in nord-vestul Romaniei (1869-1948). Partidul National Roman si Partidul National Taranesc din Romania, semnat de Marin Pop, a avut loc ieri, la Muzeul Judetean de Istorie si Arta Zalau. Dupa cum a spus in prezentarea facuta, prof. dr. Ioan Ciocian, aparitia acestei carti este un prilej de bucurie, cu atat mai mult cu cat ea se muleaza perfect pe realitatile din nord-vestul Romaniei, unde Salajul a ocupat mereu un loc aparte prin numele pe care le-a dat istoriei nationale. In seria acestor nume, se disting cele ale lui Iuliu Maniu si Corneliu Coposu.

De altfel, volumul umple un gol si lamureste viata politica din Tara Silvaniei, din momentul in care aceasta s-a format prin unirea Comitatelor Solnocului de Mijloc si Crasna si pana in 1948.

Cercetarea facuta de autor a fost una minutioasa si grea, din cauza ca lipsesc sursele arhivistice. Cu toate acestea, Marin Pop a reusit sa stranga materiale de mare valoare si sa elaboreze o lucrare rotunda, ce are calitatea unei monografii, punand in lumina cele doua partide ale vremii: Partidul National Roman si Partidul National Taranist, a spus Ioan Ciocian.

Cei care vor citi volumul lansat ieri vor descoperi un stil analitic al scrierii, si nu unul descriptiv, un suport documentar solid si un limbaj care poate fi apreciat atat de publicul larg, cat si de specialisti.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »