Ioan Fodoreanu – un consul activ

Magazin Salajean 24 iulie 2007 0

Ioan Fodoreanu - un consul activ

Se stie deja: salajeanul Ioan Fodoreanu este din noiembrie anul trecut, consul general al Romaniei la Gyula (Jula). Gyula (Jula, Giula) este o localitate cu o importanta minoritate romaneasca, in care se afla Autoguvernarea pe Tara a Romanilor din Ungaria, Uniunea Culturala a Romanilor din Ungaria, Institutul de Cercetari al Romanilor din Ungaria, precum si Liceul, Scoala Generala si Caminul de elevi Nicolae Balcescu, cu predare in limba romana. Prin infiintarea Consulatului General al Romaniei la Gyula (Jula, Giula) au fost avute in vedere imperativul reprezentarii consulare intr-o zona dens populata de minoritatea romaneasca din Ungaria, importanta intensificarii schimburilor culturale intre comunitatile care locuiesc in zonele de frontiera, precum si necesitatea de a oferi oamenilor de afaceri repere privind posibilitatile de investitii.

Din noiembrie 2006 a trecut ceva vreme si, dupa un raid pe site-urile romanilor din Ungaria, am constatat ca Ioan Fodoreanu este un consul activ. Cel putin prin numarul de mentionari. De exemplu, pe site-ul Foaia Romaneasca, saptamanal al romanilor din Ungaria, apar nu mai putin de 29 de mentionari. Ioan Fodoreanu, prezent la Forumul romano-maghiar, la instalarea noului episcop al romanilor din Ungaria, la sarbatoarea bucatelor traditionale romanesti, la Gala muzicii laice romanesti, la lansari de carte, la petrecerea romanilor din Micherechi s.a. Intr-un interviu acordat publicatiei mentionate, Ioan Fodoreanu a declarat: Rolul nostru va fi sprijinirea spiritualitatiii romanesti din aceasta zona. Ce inteleg prin acest lucru este sprijinirea comunitatii romanesti de aici de a-si pastra limba romana, traditiile, obiceiurile si religia. Sigur ca vom incerca sa aducem si cultura romana moderna aici, vom incerca sa va tinem la curent cu tot ceea ce este nou pe plan cultural in Romania. Asta o vom face in actualul context european cu generoasele lui concepte privind sustinerea multiculturalitatii si a unitatii prin diversitate.

In numarul din iunie a.c. al revistei Cronica, publicatie lunara a romanilor din Ungaria, editata de Autoguvernarea pe Tara a Romanilor din Ungaria, Ioan Fodoreanu este mentionat de mai multe ori, prin participarea la vernisajul unei expozitii de pictura, printr-o vizita la romanii din Medgyesegyhaza, precum si la lansarea la Centrul Cultural Romanesc din Gyula a traducerii in limba maghiara, de catre un poet originar din localitate, Gaal Aron, a volumului Refluxul sensurilor a poetei Ana Blandiana. Sa mai spunem ca, prin intermediului lui Ioan Fodoreanu, formatia de dansuri populare din Chitighaz a participat recent la Festivalul La fantana dorului de la Simleu Silvaniei.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »