Invazie de ţânţari în Zalău!

Magazin Salajean 2 iunie 2011 0

Invazie de ţânţari în Zalău!

Ţânţarii au început atacurile. Odată cu temperaturile tot mai ridicate din ultimele săptămâni, şi numărul înaripatelor menite parcă numai să bâzâie în urechile zălăuanilor şi să-i ciupească de unde apucă, se situează tot pe o scală ascendentă. Iar, deşi municipalitatea încearcă să înlăture aceste insecte nesuferite, de cele mai multe ori, lucrările de dezinsecţie se dovedesc a fi insuficiente. Ţânţarii continuă să invadeze municipiul Zalău.

Aproximativ 700.000 de lei. Aceasta este suma alocată pentru anul în curs de către municipalitate pentru executarea lucrărilor de deratizare şi dezinsecţie pe domeniul public şi privat din Zalău. Potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei Municipiului Zalău, Manuela Ghiuruţan, intervalul stabilit pentru efectuarea acestor lucrări este între lunile aprilie-septembrie. Perioadele exacte de execuţie a lucrărilor de deratizare şi dezinsecţie, pentru lunile următoare, vor fi stabilite ulterior, acestea putând fi modificate în funcţie de condiţiile meteo. Prima dezinsecţie a domeniului public a avut loc în lunile aprilie mai, urmând ca în perioada iunie-iulie să aibă loc a doua etapă de dezinsecţie, a declarat purtătorul de cuvânt.

Mici, dar enervanţi, ţânţarii pot reprezenta un adevărat pericol la adresa sănătăţii oamenilor. De la simple reacţii precum înroşirea zonei, până la meningită sau şoc anafilactic, în cazurile în care persoana este alergică la înţepături, reacţiile organismului sunt foarte variate. Excluzând bolile infecţioase, există o serie de alergii care apar imediat în cazul înţepăturilor. Aceste tipuri de reacţii sunt adesea reprezentate de înroşiri locale urmate de o umflătură care poate persista până la 24 de ore. Reacţiile alergice de tip sever, precum şocul anafilactic, pot pune în pericol viaţa oamenilor. Pentru a evita infectarea, zona înţepată nu trebuie scărpinată şi de ajutor pot fi spirtul sau soluţiile cu oţet. În cazuri mai grave de alergii, se poate recurge la medicaţie. Antihistaminicele sunt destul de utile în acest caz. Indiferent de soluţia aleasă, este bine să ne ferim de înţepăturile ţânţarilor, pentru a nu ne confrunta cu tot felul de neplăceri.

Pentru a ţine ţânţarii la distanţă, cei care locuiesc la casă sau au spaţii verzi în jurul blocurilor, ar trebui să taie iarba deoarece aceasta atrage insectele. De evitat sunt şi parcurile sau zonele cu lacuri, în special la lăsarea serii, pentru că aceste zone sunt preferate de ţânţari.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »