Inundatiile fac ravagii in Salaj

Magazin Salajean 19 mai 2010 0

Inundatiile fac ravagii in Salaj

Precipitatiile abundente cazute in noaptea de luni spre marti au facut ravagii in judetul Salaj. Zeci de gospodarii au fost inundate, iar aproape 20 de localitati salajene au ramas fara curent electric, satenii petrecandu-si intreaga noapte in bezna.

Codul galben de precipitatii anuntat in noaptea de luni spre marti, in majoritatea judetelor din tara, si-a spus cuvantul in Salaj: zeci de gospodarii inundate, fantani si podete colmatate, kilometri intregi de drumuri spalate de ape si cateva zeci de localitati lasate fara curent electric de vanturile puternice.

In comuna Napradea, 14 gospodarii au fost afectate de ploile abundente, oamenii fiind neputinciosi in fata puhoaielor de apa care le-au inundat curtile si beciurile. Precipitatiile insemnate cantitativ, de 25-50 de litri pe metru patrat, au produs pagube insemnate in comuna, afectand aproape 100 de hectare de teren arabil, cinci fantani si sase podete au fost colmatate, in timp ce cinci kilomteri de drumuri si ulite au fost spalate de ape.

Si la Jibou, casele de pe strazile: Izvorului, Libertatii si Traian au fost invadate de ape. La cinci gospodarii, pompierii din localitate au intervenit cu motopompa pentru a scoate apa infiltrata in curtile si beciurile locuintelor.

In aceeasi noapte, vantul puternic si aversele au provocat avarierea mai multor linii electrice, lasand fara curent electric 16 localitati din zona Rastoci Dabaceni. Desi in majoritatea localitatilor echipele de interventie au reusit sa repare liniile de curent avariate, localnicii din patru sate: Simisna, Fantanele, Rus si Manastirea Rus, au ramas in bezna intreaga noapte, pana in dimineata zilei de marti, cand au fost remediate defectiunile.

Furtuna a pus pe jar autoritatile judetene, care au convocat Comitetul local pentru situatii de urgenta Napradea si Jibou in vederea luarii masurilor necesare pentru gestionarea situatiei create. Totodata, echipajele de pompieri din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Porolissum al judetului Salaj s-au deplasat in teren pentru verificarea situatiei reale si asigurarea la nevoie a mijloacelor de interventie pentru inlaturarea efectelor inundatiilor. Doar dupa evaluarea efectiva a efectelor fenomenelor meteorologice mentio-nate, va fi intocmit un raport centralizator cu valoarea pagubelor produse.

Vestea proasta e ca vremea nu pare a se imbunatati. Ba mai mult, hidrologii au decis, marti, sa mentina codul galben valabil pe raurile din nordul si vestul tarii. Institutul National de Hidrologie si Gospo-darire a Apelor a prelungit pana miercuri la ora 16 avertizarea de cod galben auto-ritatilor locale din judetele din vestul si nord-vestul tarii: Maramures, Satu Mare, Salaj, Bihor, Arad, Hunedoara, Timis si Caras-Severin.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »