Inundatiile din Salaj, fenomene de trista amintire

Magazin Salajean 27 decembrie 2006 0

Inundatiile din Salaj, fenomene de trista amintireCum promiteam intr-un numar anterior al ziarului, vom face cunoscute si alte informatii cuprinse in Raportul privind activitatea Institutiei Prefectului Judetului Salaj, in acest an, date facute publice in cadrul unei conferinte de presa care a avut loc saptamana trecuta, eveniment sustinut de prefectul Andrei Todea.

Referindu-se la capitolul Managementul Situatiilor de Urgenta, in calitatea sa de presedinte al Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta, prefectul precizeaza ca, in activitatea sa, a actionat alaturi de specialistii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Salaj. Mai mult, Andrei Todea spune ca, anul acesta, s-a actionat in principal pe urmatoarele directii: primirea si transmiterea informatiilor de la si catre locurile afectate de calamitati; asigurarea legaturii intre institutii publice si autoritati locale – comitetele locale pentru situatii de urgenta; participarea in echipe mixte la constatarea si evaluarea pagubelor produse, accentul fiind pus pe gospodariile populatiei; organizarea actiunilor de limitare si inlaturare a efectelor inundatiilor, fenomenelor meteorologice periculoase si poluarilor accidentale, pentru salvarea oamenilor, animalelor si bunurilor materiale, cazarea sinistratilor, aprovizionarea cu apa si alimente etc.; centralizarea datelor privind urmarile inundatiilor, fenomenelor meteorologice periculoase si poluarilor accidentale si intocmirea rapoartelor, in formatul prevazut de lege, precum si transmiterea acestora la Ministerul Administratiei si Internelor, respectiv Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta; pregatirea si participarea la sedintele de lucru ale Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta; organizarea si coordonarea activitatilor Comandamentului Judetean de iarna; intocmirea documentatiilor pentru obtinerea de sprijin financiar de la Guvern pentru ajutorarea populatiei sinistrate sau care a suferit mari pagube in gospodarie. In acest context, prefectul reaminteste evenimente produse pe raza judetului nostru, in anul 2006. Astfel, in cursul acestui an, la nivelul Salajului, s-au produs o serie de fenomene meteorologice periculoase. Primul eveniment a avut loc in cursul lunii martie (perioada 4-6.martie.2006 si 29-31.martie.2006), precipitatiile cazute au determinat cresteri ale nivelurilor cu depasirea cotelor de aparare pe cursurile de apa, precum si ale nivelurilor si debitelor din torenti, paraie si scurgeri de pe versanti, cu depasirea cotelor de aparare, fiind afectate comune din bazinul hidrografic Somes – Crasna (Romanasi, Cehu Silvaniei, Jibou, Dobrin, Benesat, Hereclean, Surduc, Bobota) si Barcau (Marca, Ip); au fost calamitate drumuri judetene si comunale, poduri, podete si lucrari de aparare impotriva inundatiilor. Evaluarea totala a pagubelor produse s-a ridicat la suma de 9.661,5 mii RON.

Cel de-al doilea eveniment de acest gen s-a produs in cursul lunii iunie, cand fenomenele meteorologice s-au caracterizat prin averse de ploaie cu caracter torential. Astfel, s-a inregistrat depasirea pragurilor de avertizare si producerea de inundatii in comunele: Agrij, Lozna, Coseiu, Treznea, Meseseni, Samsud, Romanasi, Dobrin, Mirsid, Creaca, Buciumi, Jibou, Hereclean, Salatig, Ip si Crasna. Evaluarea pagubelor si a costurilor necesare pentru reconstructia obiectivelor afectate – case de locuit ale populatiei, drumuri, poduri, podete, obiective socio-economice si terenuri agricole – s-a ridicat la valoarea totala de 6.350,406 mii RON. De asemenea, in luna august, precipitatiile cazute, care pe alocuri au avut caracter torential, precum si scurgerile de pe versanti, au afectat patru comune din judet: Cristolt, Mesesenii de Jos, Varsolt si Garbou. Valoarea pagubelor produse de viituri, in acea luna, s-a ridicat la valoarea de 417,181 mii RON.

Per global, pagubele produse de inundatii, la nivelul judetului Salaj, in anul 2006, pe parcursul celor trei perioade caracterizate de fenomenele meteorologice periculoase amintite mai sus, s-au ridicat la valoarea totala de 16.429,087 de mii lei RON.

Pe de alta parte, prefectul Andrei Todea precizeaza ca, pentru constatarea si evaluarea pagubelor produse de efectele fenomenelor meteorologice periculoase, in cursul acestui an, au fost emise ordine ale prefectului privind constituirea unor comisii mixte formate din specialisti din cadrul Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta. Pe baza notelor de evaluare intocmite de aceste comisii, pentru fiecare perioada caracterizata de astfel de fenomene, au fost realizate trei rapoarte de sinteza centralizatoare privind evaluarea pagubelor inregistrate in judet. De asemenea, avand in vedere faptul ca gradul de afectare a locuintelor populatiei si a infrastructurii rutiere necesita alocarea unor sume pentru realizarea unor lucrari urgente de reconstructie si de refacere a acestora, precum si reactivarea unor alunecari de teren, s-au intocmit si inaintat la Ministerul Administratiei si Internelor o serie de documentatii. In urma acestor demersuri, din Fondul de interventie la dispozitia Guvernului, prevazut in bugetul de stat pe anul 2006, judetul Salaj a beneficiat de alocarea sumei de 2.297,32 de mii RON pentru lucrari de infrastructura rutiera, amenajare si regularizare cursuri de apa, declara prefectul. Tot el mai aminteste ca s-a mai alocat, suplimentar, suma de 700 de mii RON pentru prevenirea si inlaturarea efectelor calamitatilor naturale produse de inundatii, in perioada septembrie 2005 – iunie 2006, astfel: 200 de mii RON pentru amenajarea raului Agrij, in comunele Romanasi si Creaca; 100 de mii RON pentru Aparare impotriva inundatiilor a municipiului si zonei industriale Zalau – regularizare Valea Zalau; 200 de mii RON pentru Regularizare Valea Almas, judetul Salaj; 200 de mii RON pentru Regularizare Valea Salaj. In fine, printr-o alta Hotarare de Guvern, mai fost alocata, din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului, suma de 365 de mii RON pentru finantarea lucrarilor aferente podului rutier DJ109 (Valea Almasului – comuna Hida).

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »