Intrebari fara raspuns

Magazin Salajean 19 ianuarie 2007 0

In prezenta primvicepresedintelui Federatiei Sindicale a Siderurgistilor Metarom, Alexandru Rus a presedintelui Cartel Alfa, Pompiliu Ceaca si a mass mediei, presedintele sindicatului Romsteel Cord, Liviu Adrian Ilies, si-a exprimat o serie de nemultumiri in ceea ce priveste nerespectarea contractului colectiv de munca pe anul 2006 – 2007.

In opinia presedintelui de sindicat, multe clauze din contractul colectiv de munca nu sunt respectate, chiar daca acesta s-a incheiat in data de 30 august 2006. Problema principala adusa in discutie este programul ciudat, obositor si greu la care sunt supusi angajatii acestei firme. Tocmai pentru acest fapt, angajatii au solicitat ca, cei care urmeaza sa intre in schimbul B in cursul zilei de duminica, sa fie liberi in acea zi. In numarate randuri a fost convocata comisia paritara pentru a reglementa aceasta solicitare, insa fara nici un rezultat. In data de 16 ianuarie, in urma unei noi convocari a comisiei, a sosit si mult asteptatul raspuns afirmativ din partea patronatului, cum ca ziua de duminica va fi libera pentru cei care urmeaza sa intre in schimbul B.

Dar, cum minunea tine doar trei zile, bucuria obtinerii acelei zile libere nu a tinut mult timp. Astfel, dupa doar doua zile, se pare ca patronatul a hotarat sa-si retraga acordul dat cu cateva zile inainte. Presedintele a mai afirmat ca, primul semnal de alarma in ceea ce priveste nerespectarea programului de lucru al salariatilor a fost tras de sindicatul Romsteel Cord, in cursul lunii noiembrie 2006.

Programul de lucru al salariatilor a fost afisat in unitate doar la auzul vestii ca am convocat presa la o conferinta, dar tot nu este respectat, a fost de parere liderul. Exemplul cel mai elocvent este ca, in aceasta luna, schimbul B a lucrat in toate duminicile.

A doua problema ridicata de Ilies a fost legata de normele de lucru, care, in opinia sa, au fost impuse salariatilor, fara a fi aplicate cu acordul sindicatului. In acest caz, sindicatul doreste sa se discute despre aceste norme pentru a se putea ajunge la un consens in aceasta privinta.

Si concediile de odihna au ridicat cateva semne de intrebare in opinia presedintelui. In cursul anului trecut au existat cazuri in care nu s-au acordat concediile de odihna la care are dreptul salariatul, conform codului muncii. Astfel, zilele de concediu neacordate pe intreg anul trecut au ajuns la 2.800/ fabrica. Desi anul trecut sindicatul a solicitat o reprogramare a concediilor pentru luna decembrie, totul a fost in zadar.

In cursul zilei de 22 ianuarie vor avea loc alte negocieri cu patronatul firmei, cand se asteapta rezolvarea celor trei probleme constatate de atata timp. In cazul in care nu se vor reglementa cele trei probleme in cursul a 60 de zile de la data discutarii acestora, se va trece la miscari de protest, a conchis primvicepresedintele Alexandru Rus.

Cel mai probabil, vom reveni in numerele noastre viitoare si cu informatii privind pozitia patronatului SC Michellin SA.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »