Intravilanul Zalaului se mareste cu o treime

Magazin Salajean 22 februarie 2008 0

Intravilanul Zalaului se mareste cu o treime Terenurile continua sa fie si in 2008 un domeniu considerat de majoritatea analistilor imobiliari cel mai profitabil si mai sigur instrument financiar de investitie. Iar daca pamantul se afla si in intravilan, este cat se poate de evident ca investitorii au dat lovitura, ajungand sa isi dubleze suma de bani pe care au pus-o in joc.

In Zalau, ultimii ani au adus schimbari majore in ceea ce priveste repartizarea locuintelor pe zone. Centrul urbei a ajuns sa fie unul economic, populat de banci, institutii publice si firme, in timp ce periferia se transforma tot mai mult in cartiere de locuinte. Apartamentele de la bloc – cu preturile lor piparate – sunt ocolite de familiile care isi permit, din punct de vedere financiar, mutarea la casa. In aceste conditii, cartierele noi – rezidentiale sau nu – care prind contur pe dealurile Zalaului au determinat autoritatile locale sa includa in Planul Urbanistic General (PUG) al orasului o propunere de extindere a intravilanului cu nici mai mult, nici mai putin decat 785 de hectare.

Manuela Ghiurutan, purtatorul de cuvant al Primariei Zalau, ne-a declarat ca marirea suprafetei de intravilan propusa prin proiect presupune o crestere de la 1.787 de hectare la 2.572 de hectare si cuprinde zonele Sarmas, Ortelec, Dumbrava Nord – Dealul Morii, zona Parcului Industrial cu strada Lupului, pana inspre Michelin.

Pentru toate aceste zone, sunt incluse in propunerea de extindere a intravilanului si adiacentele lor. In acest moment, documentatia proiectului PUG este depusa in vederea obtinerii avizelor. Majoritatea avizelor au fost primite, iar pentru unele urmeaza sa fie depusa completarea la documentatie, conform avizatorilor. Asa este, de exemplu, avizul de la Agentia Regionala pentru Protectia Mediului, care impune crearea unui grup de lucru. Deocamdata, mai trebuie obtinute de la Directia Judeteana pentru Cultura, Culte si Patrimoniu National Salaj, Consiliul Judetean, Ministerul Dezvoltarii si Lucrarilor Publice, a spus Manuela Ghiurutan. Dupa obtinerea tuturor avizelor, PUG va fi supus aprobarii Consiliului Local al Municipiului Zalau.

Extinderea intravilanului este importanta, in conditiile in care diferenta intre pretul pentru acest tip de teren si cel din extravilan este considerabila, ajungand uneori la cateva mii de euro.

In cazul Zalaului, pentru intravilan, preturile arului de teren nu coboara sub 4.000 de euro, iar asta pentru parcele situate destul de departe de drum si in zone in care, de cele mai multe ori, infrastructura edilitara lipseste cu desavarsire. Astfel, un ar de teren pe Sarmas costa 4.000 de euro, dar nu cu front la strada si pe strazi ce sunt ramificatii ale drumului principal. Potrivit reprezentantului Agentiei Imobiliare M&M Zalau, Iakab Elisabeta, daca investitorul vrea o parcela cu front stradal, mai trebuie sa scoata din buzunar cel putin 2.000 de euro pentru fiecare ar cumparat. Preturi de la 4.000 de euro in sus au si terenurile din zona Dealul Morii, propusa si ea pentru extinderea intravilanului. Depinde de pozitia pe care o au terenurile. Cu cat sunt mai sus pe versant, cu atat pretul este mai mic, pentru ca distanta fata de centrul orasului este mai mare. In plus, zona nu are canalizare, a spus Iakab Elisabeta.

De altfel, asigurarea infrastructurii rutiere si tehnico-edilitare este una din conditiile care trebuie indeplinite de autoritatile administratiei locale pentru ca propunerea de extindere a intravilanului sa primeasca unda verde. Pentru cele aproape 800 de hectare de cartiere noi, investitia se va ridica la zeci de milioane de euro, pe care Primaria Zalau va trebui sa ii gaseasca, mai mult ca sigur, din finantari externe, intrucat bugetul nu face fata.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »