Internet in banda larga pentru primarii

Magazin Salajean 6 martie 2007 0

Internet in banda larga pentru primarii* ministerul deschide poarta realitatii virtuale pentru niste primarii care traiesc inca in

secolul XIX

Sapte primarii din Salaj, respectiv Camar, Carastelec, Crasna, Dragu, Rus, Simisna si Dobrin sunt pe cale sa aplice pe un un proiect initiat de catre Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei, intitulat Economie bazata pe cunoastere. Dupa cum am mai relatat in numerele anterioare, acest proiect presupune infiintarea unor centre de comunicatii in comunele aplicante, prin care se va facilita accesul la internet in banda larga, cu obiectivul de a aduce informatia mai aproape de cetateanul din mediul rural. Potrivit celor declarate de catre presedintele Consiliului Judetean Salaj, Tiberiu Marc, echipamentele IT vor ajunge la primariile aplicante la proiect pe la sfarsitul lunii august, dupa ce primarii vor avea diferite intalniri cu o firma de consultanta, desemnata de minister, pentru derularea licitatiilor.

Pe de alta parte, Marc este de parere ca deschiderea mediului rural spre realitatea virtuala va duce la aparitia unui paradox intre realitate si e-realitate. Potrivit lui Marc, comunele salajene care reprezinta o zona asistata a judetului, ar trebui sa dezvolte, in primul rand, conditii economice, ca aceste solutii care tin de internet sa poata deveni cu adevarat necesare. Altfel se va ajunge sa folosim toata dotarea ca instrument primar de comunicare, a spus Marc, mai completand si cu faptul ca si la ora actuala, dupa multi ani de conectare la internet, se comunica greu cu primarii prin e-mail, iar asta din cauza ca informatiile pe care le trimitem nu sunt receptionate din simplul motiv ca la celalalt capat nu exista cine sa ridice corespondenta. Mai mult, Marc mai este de parere ca in unele primarii calculatoarele sunt privite ca obiecte de mobilier, iar ruralul din Salaj se afla in mai multe locuri in secolul XIX.

Astfel, toate stradaniile de a computeriza mediul rural vin inainte ca acelasi mediu sa fi beneficiat de o investitie in resursele umane, fara de care toate dotarile noi vor fi folosite sub nivelul la care se asteapta toata lumea.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »