Interes subit al societatilor zalauane pentru medicina muncii

Magazin Salajean 30 martie 2007 0

Interes subit al societatilor zalauane pentru medicina muncii

Autoritatea de Sanatate Publica (ASP) Salaj, in colaborare cu Spitalul Judetean Zalau, a organizat ieri cea de-a, a treia consfatuire judeteana din acest an, cu tema Capacitatea de munca si factorii care determina oboseala si nevrozele profesionale. In acest cadru, Florin Moldovan, medic specialist in medicina muncii, a prezentat 5 materiale strict legate de capacitatea de munca si factorii care duc la o slabire a acesteia in conditii grele.

De aceasta data, insa, prezenta la consfatuire a fost una mult mai mare, participand lideri de sindicat ai societatilor SC Tenaris Silcotub SA, SC Michelin Romsteel Cord SA, Rominserv Valves, Cuprom SA si SC Silvana SA – Cehu Silvaniei.

Primul subiect dezbatut in cadrul consfatuirii a fost cel legat de capacitatea de munca si factorii care pot duce la scaderea eficientei in munca. Medicul a afirmat ca prin exercitiu si antrenament in activitatile complexe se poate ajunge la perfectionarea coordonarii nervoase, iar in acest fel activitatea se va desfasura cu un cost biologic scazut si cu eficienta maxima. Totodata, aprecierea capacitatii de munca se face utilizand parametrii medicali (testari psihologice, monitorizarea pulsulu) sau comparand rezultatele muncii. Cat priveste munca in schimburi alternante, din punctul de vedere al medicinei muncii, aceasta a fost impusa din doua motive principale, si anume: cel economic si cel tehnic.

Suprasolicitarea organismului are loc in momentul cand se trece de la un schimb la altul, deoarece se fac eforturi pentru a modifica ritmurile biologice circadiene la noul ritm profesional, de a mentine aceste noi adaptari o saptamana, dupa care parametrii biologici trebuie adusi la normal, a mai spus Moldovan.

In alta ordine de idei, medicul a precizat ca munca in schimburile alternante pot duce la tulburari neuropsihice, tulburari de somn, precum si tulburari digestive si cardio-vasculare.

Nici munca automatizata nu a fost laudata de Moldovan. Din punctul de vedere a medicinii muncii, aceasta poate duce la o scadere importanta a numarului de muncitori folositi in procesul de productie, tipul de munca fizica fiind inlocuit cu cel predominant neuro-psiho-senzorial, unde solicitarea atentiei este maximala.

De asemenea, la acesti muncitori poate aparea senzatia de izolare si restrangerea liberei initiative. Pentru ca munca prestata sa fie de cea mai buna calitate, in astfel de cazuri se recomanda organizarea muncii in echipa, folosirea semnelor ergonomice, examinarea psihologica anuala, precum si infiintarea unor camere de repaus, unde muncitorul se poate relaxa pret de cateva minute, a fost de parere medicul.

Factorii care se pot ivi in activitatea profesionala sunt oboseala si surmenajul. Oboseala este un fenomen fiziologic reversibil care apare ca o consecinta a efectuarii muncii si se manifesta prin scaderea capacitatii de munca. Oboseala poate fi de mai multe feluri, respectiv cea musculara, vizuala, auditiva si mentala. Cat priveste surmenajul, acesta poate aparea in caz de cumul de oboseala nerecuperata prin somn sau repaus activ. Exista insa si modalitati de a combate acesti factori prin: organizarea fiziologica a proceselor de munca si alternarea acesteia cu pauze pentru relaxare; normalizarea conditiilor de munca; supravegherea activa a angajatilor; educatia sanitara pentru constientizarea necesitatii practicarii sportului, precum si administrarea de vitamine tuturor angajatilor.

Cabinetele medicale de intreprindere nu mai exista

Finalul consfatuirii a fost destinat intrebarilor venite din partea celor prezenti. Astfel ca, reprezentanta societatii Silvana din Cehu Silvaniei, Rodica Dragos, a vrut sa stie ce se va intampla cu vechile cabinete medicale de intreprindere, dupa modificarea Legii 418 din 2004. Raspunsul nu a intarziat sa apara din partea medicului Florin Moldovan. Acesta a spus ca, odata cu modificarea acelei legi care a aparut in data de 13 martie 2007, cabinetele medicale de intreprindere nu mai exista. In cadrul intreprinderii functioneaza cabinete de medicina a muncii. Pentru a putea avea un astfel de cabinet in intreprinderea dumneavoastra trebuie sa inaintati o cerere si, totodata, aveti nevoie de un contract cu un medic de medicina a muncii, care sa ofere servicii angajatilor, a spus Moldovan. Un exemplu in acest sens il reprezinta SC Michelin Silvania SA Zalau care are deja cabinet de medicina a muncii.

Tema urmatoarei intalniri programata pe data de 26 aprilie 2007, este Hipoacuzia si surditatea profesionala.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »