Intarzierea subventiilor de la stat arunca in aer pretul carnii

Magazin Salajean 16 decembrie 2009 0

Intarzierea subventiilor de la stat arunca in aer pretul carniiFermierii salajeni incheie anul fara sa stie cand si cat vor primi din subventiile promise de autoritatile centrale, dupa protestul organizat la Bucuresti, la finele lunii octombrie. Desi prima transa de bani a ajuns la fermieri, fondurile sunt minime si nu ii ajuta sa rezolve problemele financiare din perioada cea mai grea a anului. Pe de alta parte, intarzierea subventiilor sau eliminarea lor va arunca in aer preturile din carmangerii.

Revendicarile formulate de fermieri in timpul protestului sustinut la Bucuresti, la finalul lunii octombrie, au insemnat acordarea a 570 de lei pe cap de bovina si 44 de lei pe cap de ovina, asta pentru a echilibra cumva situatia si a scapa de creditele pe care s-au vazut nevoiti sa le contracteze de la banci pentru a-si mentine fermele in picioare cand au vazut ca subventiile intarzie.

Suma de care este nevoie la nivel national ajunge la aproximativ un miliard de lei, avand in vedere ca, la nivel national, exista 1,4 milioane de capete de bovine si aproximativ 6 milioane de oi. Banii ar fi trebuit sa intre in buzunarele crescatorilor de animale la inceputul lunii octombrie, dar a fost nevoie de protestul din fata Palatului Cotroceni pentru ca Radu Berceanu, ministrul interimar al Agriculturii, sa accepte acordarea unei prime transe de subventii in valoare de 15 lei/cap de ovina si 200 de lei /cap de bovina.

Presedintele Crescatorilor de Ovine Ovis Salaj, Nicolae Tap, ne-a declarat ca banii au ajuns la fermieri, dar ca nu sunt suficienti, oamenii avand nevoie si de restul sumei pentru a se putea descurca, mai ales ca urmeaza cea mai grea perioada din an

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »