Insulina – pe cale de disparitie din farmaciile zalauane

Magazin Salajean 22 ianuarie 2009 0

Insulina - pe cale de disparitie din farmaciile zalauane

Nici farmaciile din Zalau nu stau prea bine la capitolul – stoc de medicamente. Nu se mai gasesc medicamente din import in mai multe orase din tara, iar municipiul nostru nu face exceptie. Distribuitorii au sistat livrarile, pe motiv ca merg in pierdere din cauza caderii leului in raport cu euro. Pentru iesirea din impas, Ministerul Sanatatii a propus schimbarea cursului de referinta pentru medicamente de la 3,6 lei la patru lei. Cele mai multe farmacii din Zalau se confrunta cu lipsa mai multor medicamente de import. Unele mai au stocuri de medicamente din luna decembrie, dar acestea sunt pe cale de a fi epuizate.

Farmacistii din Zalau asteapta deciziile pe care le va lua ministerul sanatatii in legatura cu pretul de import al medicamentelor, pentru a-si aproviziona stocurile, in special, cu medicamente pentru diabetici.

Lipsesc medicamentele ce se prescriu prin programele nationale de sanatate. Noi avem depozite proprii la Bucuresti, dar si asa sunt unele probleme. Insulina este cea care nu se mai prea gaseste la distribuitori.

Depozitele nu au insulina, asa ca acum avem resurse mai limitate. Era destul de riscant sa o luam prin precomanda, sa cerem mai multa, pentru ca, de mai multe ori, am ramas cu marfa pe stoc si a expirat. Stim ca depozitele au medicamente, dar nu vor sa ni le distribuie. De ce cand a scazut euro sub valoarea de 3,6 lei pe un euro nu au ieftinit medicamentele? Acum, cand a crescut, le blocheaza in depozite. Pe langa insulina, la noi lipsesc medicamentele pentru bolnavii cronici inaintati in varsta, deoarece, prin programele nationale, medicii specialisti prescriu retetele, de cele mai multe ori, pentru medicamente de import.

Importatorii si distribuitorii de medicamente se plang de pierderile pe care le inregistreza din cauza deprecierii leului in fata euro, dar trebuie retinut ca tocmai acestia se afla in topul miliardarilor. Iar acum se plang. Un farmacist n-ar bloca de la comercializare vreun medicament, doar pentru ca nu aduce profit.

Avem insulina, insa nu pentru toate tipurile de diabet. Sunt multe medicamente blocate in lista depozitelor, iar noi avem o lista intreaga in asteptare. Medicamentele pe care distribuitorii le cumpara pe euro nu sunt disponibile pentru farmacii. Noi ne straduim sa ne aprovizionam cu de toate. Nu-i nici vina depozitelor, pentru ca furnizorii nu cumpara la cursul euro de 4,3 de lei si sa le vanda la 3,6 lei/euro. Unii farmacisti sunt de parere ca furnizorii nu vor sa le distribuie, dar eu cred ca, pur si simplu, nu le au. De ce sa le tina in stocuri si sa nu aiba de castigat in urma vanzarilor!? Astfel, in farmacia noastra nu se gasesc prea multe medicamente pentru cardiaci, deoarece nu se gasesc la depozite de mai bine de o luna. Au fost atatea probleme, ca nici nu mai stim cum ar trebui sa actionam ca sa fie bine. Cea mai mare problema o reprezinta medicamentele din import, ca nu pot fi substituite cu altele romanesti. De altfel, medicii prescriu retetele cu denumirea comerciala a produselor, de cele mai multe ori fiind medicamente din import.

Presedintele Colegiului Farmacistilor Salaj, Lucia Calb, ne-a comunicat ca vor fi probleme (medicamente lipsa) in farmacii, pana cand ministerul Sanatatii va modifica pretul de referinta pentru medicamente la cel putin patru lei/euro. La farmacia din apropierea Spitalului Judetean de Urgenta Zalau, Calb ne-a declarat ca sunt lipsuri importante de medicamente. Desi am primit medicamente de la depozite, ne-au amagit, pentru ca nu ne ajung decat pentru o zi, doua. Am terminat tabletele pentru diabetici. De altfel, foarte multe medicamente din programele nationale de sanatate au fost blocate de depozite. Lipsesc din farmacii medicamentele pentru cei cu probleme oncologice si medicamentele pentru diabetici si cardiotonice. Multe dintre acestea sunt medicamente importate ce nu au substitut in Romania, ne-a comunicat Lucia Calb. Ea a precizat ca distribuitorii asteapta ca noua conducere a Ministerului Sanatatii sa clarifice situatia. Speram ca de la 1 februarie sa nu mai intampinam astfel de probleme. Saptamana aceasta s-au anuntat discutii intre importatorii, distribuitorii de medicamente si Ministerul Sanatatii, a incheiat Presedintele Colegiului Farmacistilor Salaj. Astfel, pana cand lucrurile se clarifica, acolo sus, la putere, bolnavii din Zalau vor umbla din farmacie in farmacie sa-si gaseasca medicamentele care sa-i tina in viata.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »