Institutiilor din Salaj li se taie din portia de carburanti

Magazin Salajean 21 iunie 2010 0

Institutiilor din Salaj li se taie din portia de carburanti

Plafonul lunar de carburanti alocat institutiilor publice pentru parcul auto va fi redus cu 50 la suta, pana la sfarsitul anului, concomitent cu diminuarea cu 20 de procente a cheltuielilor cu bunuri si servicii, a declarat premierul Emil Boc.

Astfel, ministrii, secretarii de stat, subsecretarii de stat si conducatorii de autoritati nu vor putea consuma cu masina de serviciu mai mult de 200 de litri, fata de 400 de litri cat era permis pana acum. In ceea ce-i priveste pe ceilalti angajati din ministere si din Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, portia acestora va fi redusa de la 300 de litri, la 150. Masura de reducere a cheltuielilor nu ii va ocoli nici pe prefecti, pe sefii caselor judetene de sanatate si pe cei ai altor autoritati de profil, care vor trebui sa se incadreze in limita a 175 de litri, de la 350, pe sefii consiliilor judetene, a caror cota va fi injumatatita pana la 150 de litri si nici pe primari. Pentru primarii de orase, ratia lunara de carburanti va fi diminuata de la 250 de litri, la 125, iar pentru edilii comunelor, de la 150, la 75 de litri. In acest fel, oficialii estimeaza ca se va face o economie de 27 milioane de euro.

Regula cu exceptii

Potrivit primului-ministru, aceasta reglementare vine sa suplineasca si un vid legislativ care a existat in privinta actelor normative care reglementeaza consumul pentru autoritatile locale si care a fost sesizat si intr-un raport al Curtii de Conturi: Unele autoritati locale au respectat vechile normative existente din anul 2001, alte autoritati locale si-au impus prin hotarari ale consiliilor locale sau judetene normative proprii. De aceea astazi avem discrepante de la presedintii de consilii judetene care au un consum nelimitat la consilii judetene si primarii care au consum limitat pana in 200 litri.

Nu se vor aplica reduceri la consumul de carburanti aprobat pentru activitatile operative de inspectie in domeniile: vamal, garda financiara, pentru activitatile de transport valori, pentru serviciile de ambulanta si SMURD, pentru activitatile specifice de interventie desfasurate de institutiile din sectorul de aparare, ordine publica si siguranta nationala, pentru transportul persoanelor private de libertate, precum si transportul elevilor cu microbuze scolare.

Tiberiu Marc, plimbaretul din administratie

La nivel de Salaj, campioana in ceea ce priveste consumul de carburanti in 2009 este masina de serviciu a presedintelui Consi-liului Judetean, Tiberiu Marc. Potrivit informatiilor furnizate de catre reprezentantii Biroului de Presa, in decursul anului trecut, deplasarile realizate de catre seful administratiei judetene au papat 3.600 de litri de combustibil, din cota alocata de 4.200 de litri. Asta inseamna un consum mediu lunar de 300 de litri, fata de cei 350 de litri aprobati de catre consilierii judeteni. In primele cinci luni din 2010, autoturismul lui Marc a inregistrat un consum de 1.485 de litri, respectiv o medie de 297 de litri pe luna.

Nici prefectii anului 2009 – Andrei Todea si Alexandru Vegh – nu au depasit plafonul valabil in 2009 (4.200 de litri pe an) si au consumat cu masina de serviciu aproape 3.400 de litri de carburanti. De la inceputul lui 2010 si pana in prezent, consumul de benzina al masinii de serviciu a lui Vegh a ars 1.140 de litri de combustibil, adica doar 65 la suta din cota alocata pentru acest interval. Tocmai din acest motiv, prefectul de Salaj sustine ca punerea in aplicare a masurii anuntate de Emil Boc nu va fi o problema.

Cel mai econom la acest capitol pare sa fie primarul Zalaului, Radu Capilnasiu, care, cu ocazia deplasarilor facute in teren cu masina de serviciu, a consumat, in 2009, putin peste 2.200 de litri, reprezentand o medie lunara de 184 de litri. Edilul municipiului a fost ceva mai harnic in 2010, cand consumul mediu lunar a ajuns la 236 de litri. Cu toate acestea, Capilnasiu a reusit sa se incadreze in cota de 350 de litri pe luna la care are dreptul, potrivit unei hotarari de Consiliu Local.

Criza taie si din cheltuielile cu bunurile si serviciile

Institutiile publice vor fi obligate sa stranga si mai mult cureaua, premierul anuntand ca in trimestrele III si IV ale anului trebuie diminuate cu 20 de procente cheltuielile cu bunurile si serviciile, respectiv cele legate de achizitia de mobilier, deplasari externe si interne, telefon etc. Sunt exceptate de la aceasta regula cheltuielile pentru transmiterea pensiilor si altor forme de asistenta sociala, precum si pentru plata serviciilor medicale, medicamente, dispozitive medi-cale si materiale sanitare. Economiile astfel rezultate se vor ridica la 330 milioane de euro.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »