Institutiile salajene, codase in relatiile cu avocatii

Magazin Salajean 5 noiembrie 2010 0

Institutiile salajene, codase in relatiile cu avocatii

Curtea de Conturi a Romaniei denunta intr-un raport trimis zilele trecute Parlamentului, cheltuielile exagerate facute de structurile publice cu onorariile avocatilor, chiar daca dispun de compartimente de juristi platiti cu salarii. Potrivit documentului mentionat, in perioada 2008-2010, autoritatile centrale si locale au cheltuit aproape 600 milioane de lei pe servicii avocatiale, ceea ce, in opinia inspectorilor, constituie un aspect ce s-a transformat intr-un veritabil fenomen, a carui consecinta este aceea a cheltuirii ineficiente a banului public.

Curtea de Conturi a verificat 408 entitati publice centrale ce au in componenta organizatorica structuri cu profil juridic, campionii cheltuielilor fiind, conform raportului, Ministerul Finantelor Publice (MFP) si Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania. Desi beneficiaza de 131 de angajati cu specialitate juridica, MFP a achitat onorarii de aproape 109 milioane de lei, de peste 40 de ori mai mari decat cele pentru functionarea structurilor juridice proprii. La randul sau, CNADNR, care dispune de 653 de angajati cu specialitate juridica, a platit caselor de avocatura angajate 89,3 milioane de lei, de sapte ori mai mult decat sumele cheltuite cu functionarea structurilor juridice proprii.

Controlul inspectorilor a vizat si 2.001 de entitati publice locale, ale caror cheltuieli se ridica la 336 milioane de lei. In clasamentul pe judete, din punct de vedere al ponderii cheltuielilor cu structurile proprii ale institutiilor combinata cu cea a serviciilor firmelor de avocati conduce Constanta (9,8 la suta), urmata de Galati (6,7 la suta) si Iasi (6,5 la suta). Lor li se adauga Bucurestiul, cu 7,7 la suta din cuantumul total al cheltuielilor. In ceea ce priveste ponderea cheltuielor cu serviciile juridice, procentajele cele mai mari revin judetelor Constanta (20,5 la suta), Timis (8,9 la suta) si Brasov (5,9 la suta). Capitalei ii revine 11,1 la suta.

La polul opus regasim si Salajul, unde, se arata in raportul Curtii de Conturi, au fost controlate sapte autoritati locale. Valoarea cheltuie-lilor cu serviciile avocatilor este printre cele mai mici din tara: doar 96.900 de lei, adica putin peste 10 la suta din valoarea totala a sumelor cheltuite cu serviciile juridice.

Potrivit sursei citate, structurile cu profil juridic din cadrul autoritatilor locale verificate totalizeaza 36 de lucratori si au inghitit 850.700 de lei. Salajului ii revin doar 0,3 procente din totalul sumelor platite la nivel national.

Inspectorii Curtii propun adoptarea unui act normativ pentru restrictionarea ordonatorilor de credite sa angajeze avocati, cu exceptia situatiilor speciale, cum ar fi litigiile internationale ori cu o complexitate deosebita. Efectul unei asemenea reglementari ar putea determina diminuarea sumelor importante care greveaza bugetul public al Romaniei, prin plata serviciilor juridice unor firme de avocatura externe si plata pentru aceeasi activitate a structurilor juridice proprii, se mai precizeaza in raport.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »