Institutiile salajene angajeaza si pe timp de criza

Magazin Salajean 14 mai 2010 0

Institutiile salajene angajeaza si pe timp de crizaIntr-o perioada in care guvernantii nu vorbesc despre nimic altceva decat despre reducerea cheltuielilor bugetare, concretizata in disponibilizari si diminuarea salariilor in sistemul de stat, exista institutii care fac anunturi de angajare. In teorie, angajarile sunt blocate, printr-o ordonanta de urgenta – una dintre primele masuri anti-criza luate la inceputul anului trecut de catre Guvernul PDL-PSD. In practica, lucrurile nu stau chiar asa, in conditiile in care actul normativ amintit lasa o portita deschisa, precizand ca se excepteaza de la prevederi ocuparea posturilor unice, ale caror atributii specifice nu se regasesc la celelalte posturi.

In Salaj, printre institutiile care au scos ori scot la concurs posturi chiar si in perioada de criza se numara Consiliul Judetean, Casa Judeteana de Pensii, Agentia de Plati si Interventii pentru Agricultura, Directia Sanitara Veterinara. Un post pus la bataie in cadrul institutiei din urma a facut valuri in presa locala, dupa ce directorul Mircea Martin a reclamat ilegalitatea lui. Este vorba despre un scaun de consilier in cadrul DSV Salaj, pentru care se lupta fostul sef al institutiei, Virgil Turcas.

In aceasta perioada, administratia judeteana organizeaza un concurs pentru ocuparea a doua functii publice de conducere vacante – sef serviciu la Serviciul managementului proiectelor din cadrul Directiei managementul proiectelor, relatii externe si dezvoltare regionala si sef serviciu la Biroul de Informatica. Potrivit Laurei Opris, purtatorul de cuvant al CJ Salaj, angajarea celor doua persoane este absolut necesara avand in vedere volumul mare de sarcini aferente celor doua compartimente, precum si lipsa de personal din cadrul aparatului de specialitate al Consiliului Judetean.

Casa Judeteana de Pensii Salaj are nevoie de un om la Compartimentul Relatii cu Publicul, in conditiile in care, sustine directorul Anamaria Pernes, ocupanta acestui post a intrat in concediu de maternitate. Intr-adevar, posturile sunt blocate si nu putem face angajari, desi personalul institutiei este insuficient. In cazul locurilor de munca ocupate de persoane care au intrat in concediu de ingrijire a copilului pana la doi ani, putem face angajari pe perioada determinata. Pentru postul de la Relatii cu Publicul, avem avizul Casei Nationale de Pensii, precum si cel al Agentiei Nationale a Functionarilor Publici.

Agentia de Plati si Interventii in Agricultura (APIA) Salaj a creat 22 de posturi temporare, pentru care a semnat conventii cu o valabilitate de doua luni. Institutia avea nevoie de acesti oameni in perioada de depunere a cererilor. Conventiile expira la 31 martie, data de la care vor inceta si relatiile de munca pe care le avem cu cei 22 de lucratori, a precizat Doina Pintea, purtatorul de cuvant al centrului judetean APIA. Tot in acest an, agentia a organizat un concurs de angajare, pe durata determinata, a unei persoane care sa suplineasca o angajata aflata, si ea, in maternitate. Concursul a fost anuntat, iar salariatul a fost incadrat in munca pana in luna decembrie a acestui an, a mai spus sursa citata.

Cazurile amintite sunt doar cateva dintre cele scoase la concurs in deconcentratele din Salaj. In tot acest rastimp, Guvernul si-a luat angajamentul, ca pana la inceputul lui 2011, sa limiteze personalul din sectorul public la 1,29 milioane de salariati, ceea ce reprezinta disponibilizarea a 70.000 de bugetari. Seful misiunii FMI de evaluare a acordului cu Romania, Jeffrey Franks, sustine ca personalul bugetar trebuie redus in urmatorii ani cu 250.000 de salariati.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »