Institut de Cercetare dupa model italian

Magazin Salajean 11 mai 2007 0

Tiberiu Marc, presedintele Consiliului Judetean (CJ) Salaj, a oferit informatii, ieri, intr-o conferinta de presa, despre Institutul Regional pentru Educatie, Cercetare si Transfer Tehnologic care va fi infiintat in Regiunea de Dezvoltare Nord-Vest, dupa modelul unui centru similar existent in regiunea Veneto, Italia. Am facut demersuri pentru constructia organizatorica, pornind de la faptul ca in Regiunea Nord-Vest, piata muncii are cateva caracteristici fata de restul zonelor tarii. Desi s-a inregistrat o crestere economica, nu s-au inregistrat scaderi ale nivelului somajului. Iar Salajul este, intre judetele din nordul Transilvaniei, cel care are cei mai multi someri, a afirmat Tiberiu Marc. O alta problema care are legatura directa cu acest fenomen si care a fost semnalata de presedintele CJ Salaj este rigiditatea sistemului de invatamant, care nu este adaptat la nevoile pietei locurilor de munca.

In aceste conditii si avand drept model rezultatele institutului din Veneto, la nivel de Salaj, se doreste infiintarea unui parteneriat intre actorii locali in vederea realizarii unui transfer tehnologic dinspre mediul universitar inspre cel economic. In prezent, exista cateva contracte intre aceste doua parti, dar sunt inguste, a declarat Marc, sublinind apoi sporirea evidenta a investitorilor in judetul Cluj. Exemplul dat de presedintele CJ a fost cel al companiei Nokia, care s-a hotarat sa investeasca in Cluj. Potrivit lui Marc, si Salajul ar putea beneficia de asemenea investitii daca angrenajul de acum ar facilita transferul tehnologic. De asemenea, avantajele pe care le-ar avea salajenii ar fi noi locuri de munca, posibilitati de noi afaceri si oportunitati ca tinerii sa aiba unde sa isi valorifice cunostintele dobandite in scoala, fiind remunerati, in acelasi timp, corespunzator. Tot pentru echilibrarea situatiei, Marc a insistat pe necesitatea de a creste exporturile judetului, scazand, in schimb, importurile.

Referitor la ariile in care va opera Institutul de Educatie si Cercetare, acestea vor include dezvoltarea sistemului educational in ceea ce priveste calificarea si recalificarea profesionala a adultilor in meserii cautate pe piata, precum si dezvoltarea unui pachet de servicii pentru invatamantul post-universitar. In acest cadru, Marc a lansat ideea semnarii unui alt parteneriat, de data aceasta intre universitatile din regiune, care au filiale in Salaj, si multinationalele Tenaris-Silcotub, Michelin si Cuprom in vederea organizarii unor cursuri de instruire pentru studenti in diferite meserii.

Actionarii proiectului prin care in Regiunea de Nord-Vest va lua fiinta Institutul de Cercetare sunt universitati din Cluj, Oradea si Baia Mare, consiliile judetene din cinci dintre judetele nord-vestice (CJ Bihor nu si-a exprimat, deocamdata, intentia de a se implica in proiect), Agentia pentru Dezvoltare Regionala Nord-Vest, Asociatia Romana pentru Industrie Electronica si Soft din Transilvania si Primaria Satu Mare. Tiberiu Marc a mai spus ca si Primaria Zalau si-a exprimat intentia de a deveni unul din actionari, dar ca, pana in momentul de fata, totul a ramas la nivel de discutii.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »