Insemnari prin vreme despre: CLUBUL DE LA BOCSA -1 Decembrie 1979/1 Decembrie 1989

Magazin Salajean 27 noiembrie 2009 0

Cum s-a nascut Clubul de la Bocsa? Ori nici n-ati auzit de el?

Eram in toamna anului 1979, sunt 30 de ani de atunci… Intr-un cadru mai restrans,un grup de intelectuali salajeni a hotarit sa se intalneasca si sa sarbatoreasca ziua de 1 Decembrie, ca fiind Ziua Nationala a Romaniei, in care s-a infaptuit visul secular al romanilor din toate provinciile locuite de ei intr-un singur stat in hotarele vechii Dacii. Figuri de legenda din istoria Salajului si a tarii – Simion Barnutiu, Gheorghe Pop de Basesti, Ioan si Iuliu Maniu, Alessandru Papiu Ilarian luptasera pentru realizarea acestui ideal-unirea Transilvaniei cu patria mama.

Subliniem ca nici astazi, nici atunci n-am socotit intalnirile noastre, ale celor care le-am initiat si organizat pe parcursul vremii (dr.Ioan Puscas, ing.Pop Avram, prof.Ioan Lupa-Crisan, prof.Valentin Daraban, prof.Eugen Teglas-ziaristi, prof.Gheoorghe Parvu, prof.Octavian Guțu, dr.Liviu Garbea, dr.Aldea-medic la unitatea militara din Zalau, av.Eugen Mesesan, deci nu socotim initiativa noastra ca pe ceva eroic, iesit din comun. Nu, era crezul nostru sincer ca trebuie sa facem ceva pentru a nu ne lasa istoria sechestrata de P.C.R. Desigur ca a trebuit un pic de curaj intr-o vreme cand inca trebuia stat in pozitie de drepti in fata partidului unic si a masinii lui de propaganda. Nu-i mai putin adevarat ca existau deja activitati care nu mai erau atat de …rosii in ceea ce priveste istoria acestor locuri (vi-l amintiti pe G. Beldeanu).

Pentru a respecta adevarul in privinta infiintarii Clubului de la Bocsa trebuie sa amintim macar vizita pe care Valentin Daraban, Ioan-Lupa Crisan, Avram Pop si Eugen Teglas au facut-o, in zilele de 13,14 si 15 septembrie 1979, la Lugoj, unde s-au intilnit cu Profesorul Iosif Constantin Dragan, in casa acestuia din Str.Ion Creanga Nr.7. Pe parcursul mai multor ore de discutii au fost abordate probleme de istorie filtrate prin actualitatea politica a tarii. Profesorul era nemultumit de delasarea generala ce a cuprins dezbaterea problemelor de istorie adevarata a Romaniei, intelegand prin aceasta toate provinciile locuite de romani. Si aceasta in comparatie cu unii vecini care ne scriu ei istoria acestor locuri inca de pe vremea cand cutreierau Siberia, dincolo de Urali. Profesorul ne-a daruit carti editate de el la Nagard, ne-a asigurat de primirea la domiciliu a mai multor publicatii pe care le patrona la Roma si Milano.Vizita la Lugoj ne-a dat puteri izvorite dintr-un nou fel de optimism. Am inceput sa iesim din vechile tipare, vorbisem altceva cu altcineva, un om parca din alta lume. Pe de alta parte, un om cu picioarele pe pamint, care s-a bucurat ca-l vizitasera niste oameni din tara lui Barnutiu si Maniu. Ba, mai mult, s-a ingrjit pentru a ne simti cat mai bine in Lugoj, asigurandu-ne tot ceea ce era necesar la Hotelul Dacia. Acolo, in Lugoj, in toamna lui 1979, in discutiile ce au avut loc acasa, la Bocsa si Simleul Silvaniei, trebuie cautate izvoarele Clubului. Ideile au prins contur practic odata cu intalnirea din luna octombrie de la Șimleul Silvaniei, cu dr.Puscas, cei din jurul sau si cei din Badacini. Ideea infiintarii a fost primita cu entuziasm si angajamente. Doctorul Puscas a fost propus si a acceptat cu entuziasmu-i caracteristic functia de presedinte executiv. Prima hotarire a grupului de initiativa – Sarbatorirea in fiecare an a zilei de 1 Decembrie ca Ziua Nationala a Romaniei, la Bocsa. Asa se face ca pana in 1989, la Bocsa a fost sarbatorita Ziua Nationala a Romaniei, iar in unii dintre ani aceasta initiativa a fost extinsa in cadrul Clubuluisi la Basesti si Badacini, sprijiniti fiind de Mihai Pop, Ioan Calauz, prof Ioan Maries(Basesti), Nicolae Pop, Ioan Pop(Badacini). Pe masura ce anii treceau, discursurile din cadrul intalnirilor capatau atitudini critice la adresa regimului, astfel ca organele de partid si de stat se interesau din ce in ce mai mult de activitatile Clubului. Aceste manifestari critice erau determinate si de faptul ca marile evenimente care alcatuiesc istoria nationala erau trecute cu vederea,interzise chiar, in fata celor fabricate de istoria istoria P.C.R..

In cele ce urmeaza redam pe scurt fapte semnificative din jurnalul Clubului.

1979. Are loc prima intanire, in casa padurarilor din Padurea Panic. Forma de organizare a activitatilor: sezatoare. Se deapana amintiri ale celor prezenti despre sarbatorirea zilelor de 1 Decembrie, 10 mai, 24 Ianuarie in familiile si satele lor. S-au cantat Desteapta-te Romane, Pui de lei.

1980. Intalnirile se vor tine de aici inainte, pe rand,la CAP, Casa viticultorilor, cantina si caminul cultural, in Bocsa. De data aceasta intalnirea are loc la casa din viile Bocsei.

O prima constatare a crescut numarul participantilor. Nucleului initial i se adauga Ioan Pop, primarul Simleului, ing.Vasile Popa, secretarul aceleasi primarii, ing.Valentin Man, Ioan Gal. Fiecare dintre participanti a luat cuvantul: V.Daraban, Ioan Pop, Eugen Teglas, Ioan L., Avram Pop vorbesc despre Simion Barnutiu, Ioan si Iuliu Maniu. Moment poetic – se recita din poezii Unirii, se canta, se recita din poetii basarabeni contemporani, Grigore Vieru, Leunida Lari, Nicolae Dabija s.a.. Neuitatul fotoreporter Ionel David isi pune blitul la grea incercare. Dr.Ioan Puscas porneste viscolul serii incepand asa cum numai el o stie sa recite Doina lui Eminescu. In zadar se serveste masa cu cana de vin, acestea raman neatinse… Se canta, se recita, se tin discursuri. Intr-un tarziu, Primarul Pop ne spune ca va citi cateva fragmente din Cheredeul neamului romanesc, Discursul lui Barnutiu din Catedrala Blajului, in mai 1848. Valentin Daraban, doctorand in opera de drept barnutiana, da citire Declaratiei de Unire cu tara prezentata pe Campul lui Horea la 1 Decembrie 1918 de Episcopul Greco-Catolic Iuliu Hossu.

(va urma)

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »